Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

SPACE

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η ανάλυση έγινε όταν η μετοχή είχε 1,28 .... στο πρώτο limit up του 10%. Εγώ παρουσιάζω τα στοιχεία ... τίποτα παραπάνω. Η μετοχή είναι συγκεντρωμένη κατά 90% περίπου ... άρα θεωρητικά μπορεί να πάει όπου θέλει ακόμη και στο διάστημα (SPACE).
Τώρα, αν έχει ο Τάκαρος μετοχές ή αν θα πάρει ή αν δώσει εφόσον έχει δεν σας αφορά. Οπότε μην με πολυ ζαλίζετε με το τι κάνει η SPACE .
Πάμε ανάλυση .....

Η εταιρία SPACE, έχει καταφέρει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο (2009 - 2017) για τη χώρα να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς της.
Κατά την περίοδο, λοιπόν, της πτωχεύσεως της χώρας, όπου κατόπιν ακολούθησαν τα μνημόνια και η κυβέρνηση των Τσιπροκαμένων που έκλεισαν τις τράπεζες και γύρισαν τη χώρα άλλα 20 χρόνια πιο πίσω, η SPACE πέτυχε να διατηρήσει τον κύκλο εργασιών της στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ. Ειδικά την περσινή χρονιά (2015) πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων 54,89 εκατ. ευρώ. Το 2016 έκλεισε με πωλήσεις στα 48,17 εκατ. ευρώ.


Το περιθώριο του μεικτού κέρδους το 2016 ήταν στο 27,13%, ανεβασμένο σε σχέση με το πολύ χαμηλό 23,8% του 2015.

Έτσι τα μεικτά κέρδη της SPACE το 2016 έκλεισαν στα 13,069 εκατ. ευρώ απο 13,063 εκατ. το 2015. 
Τα ΕΒΙΤDA της SPACE είναι σταθερά πάνω απο τα 4 εκατ. ευρώ ... το 2016 έκλεισαν στα 4,31 εκατ. ευρώ από 4,36 εκατ. το 2015.
Οι αποσβέσεις είναι σταθερές λίγο πάνω απο το 1 εκατ. ευρώ .... ενώ τα χρηματοοικονομικά κόστη απο το 2013 είναι σταθερά μειωμένα (καθώς η εταιρία μειώνει το δανεισμό της) και έκλεισαν το 2016 στα 1,74 εκατ. απο 2,44 εκατ. το 2013)


Τα προ φόρων κέρδη της SPACE, τα τελευταία 4 χρόνια, είναι σταθερά περισσότερα απο 600 χιλιάδες ευρώ ... 689 χιλιάδες ευρώ το 2013 .... 416 χιλιάδες ευρώ το 2014 (απομείωσε 418 χιλιάδες γιαυτό και φαίνονται λιγότερα τα προ φόρων κέρδη) .... 753 χιλιάδες το 2015   .... 1,401 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εταιρία είναι λοιπόν σταθερά κερδοφόρος και δεν υπήρξε χρονιά που να εμφανίσει ζημιογόνο αποτέλεσμα. Το 2016 ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων 0,14 ευρώ ανά μετοχή, απο 0,13 το 2015 και 0,12 το 2014 .... φαίνεται να μπορεί να σταθεροποιήσει τα μετά φόρων κέρδη της πλησίον του 1 εκατ. ευρώ.


Τα τελευταία 12 χρόνια, απο το 2005 δηλαδή, οι συνολικές αποσβέσεις της εταιρίας είναι ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ = 10,974 εκατ. ευρώ .... τα καθαρά μετά φόρων κέρδη είναι ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ = 9,536 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές λειτουργικές χρηματοροές της, απο το 2015, είναι ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ = 22,695 εκατ. ευρώ. Άρα η εταιρία έχει άριστες χρηματοροές και εισπράττει τα κέρδη της.



Χάρη των πολύ καλών χρηματοροών της και με τη βοήθεια των 4 τελευταίων πολύ καλών χρήσεων της εταιρίας ... η διοίκηση προέβηκε άμεσα σε μείωση του δανεισμού της εταιρίας.
Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας το 2016 έπεσε στα 15,965 εκατ. ευρώ (ταμείο 7,465 εκατ. ευρώ) , από 24,373 εκατ ευρώ που ήταν το 2010 (με ταμείο μόλις 1,959 εκατ. ευρώ)


Έτσι ο συντελεστής μόχλευσης των ιδίων κεφαλαίων έπεσε στο 38,14% απο 60,09% που ήταν το 2010.


Τα ίδια κεφάλαια της Space είναι στα 13,79 εκατ. ευρώ , ήτοι 2,14 ευρώ ανά μετοχή ... η 8ετής ύφεση της Ελληνικής οικονομίας δεν την έχει επηρεάσει καθόλου.


199 σχόλια:

  1. Καλημέρα κύριε Τακη. Η space έχει δώσει ποτέ κανένα μέρισμα ;
    Καλλιόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι .... φέτος μόνο έδωσε πρώτη φορά, παρόλο που το Δ.Σ είχε προτείνει τη μη διανομή.
      Κατόπιν πήγαν στη Γ.Σ και βγήκαν έχοντας αποφασίσει διανομή 193 χιλιάδες ευρώ, 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Ελπίζω να μη φανούν μονοφαηδες στο μέλλον. Αν θέλουν να αναπτυχθούν και να προσελκυσουν επενδυτές πρέπει να δίνουν μερισματα
      Κααλλιοπη

      Διαγραφή
  2. Κύριε Τάκη μιας και πιάσαμε λίγο την ΜΠΡΙΚ χθες, όσον αφορά την ναυαρχίδα εταιρία του κου Φέσσα QUEST, πως την βλέπετε? Παρουσίασε αύξηση κερδοφορίας το Α' τρίμηνο του 2017 (+100% τα κέρδη μετά φόρων στα 2,5 εκ και κέρδη προ φόρων 3,5 εκ από 1,9 εκ το 2016). Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όσο η μαμά QUEST πάει καλά, το ίδιο θα συμβαίνει και με την ΜΠΡΙΚ που έχει το 100% των εσόδων της από την QUEST.
    Γενικά η ACS και η istorm που είναι θυγατρικές της μαμάς θα συνεχίσουν να αναπτύσονται στην Ελλάδα. Ειδικά η ACS τείνει να γίνει μονοπώλιο στα κούριερ.

    DonSar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφήστε κύριε DonSar και μια μικρούλα μου την γύρισαν πάνω σήμερα .. μετά απο πολλά και συνεχόμενα κάτω. Οπότε έχω λίγο τα νεύρα μου, καθώς δεν έχω πάρει ακόμη τα λίγα κομματάκια που είχα σκοπό να πάρω.

      Για ΚΟΥΕΣ θα τα πούμε στο μέλλον ... ίσως με τη δημοσίευση του 6μηνου.
      Στόχος είναι να βρούμε και να αναδείξουμε νέα φυντάνια. Η ΚΟΥΕΣ είναι παλιά στο κουρμπέτι και γνωστή στο ευρύ κοινό.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι πως θα ευνοηθεί η ΜΠΡΙΚ αν πηγαίνει καλά η ΚΟΥΕΣ .... δηλαδή, η Μαμά ΚΟΥΕΣ θα αυξησει τα ενοίκια της της ΜΠΡΙΚ και θα πληρώνει περισσότερα?

      Διαγραφή
    3. Εγώ απο εταιρίες ακινήτων .... έχω καταλήξει!!!
      ΑΣΤΑΚ και για περισσότερο ρίσκο RΕDS.

      Διαγραφή
    4. Το μεγάλο μειονέκτημα της ΜΠΡΙΚ είναι ότι δεν έχει καθόλου διασπορά κινδύνουν με την σημερινή κατάσταση. Εάν η ΚΟΥΕΣ ζοριστεί τότε δεν θα μπορεί να πληρώσει τα 2 εκ. € ετήσια ενοίκια στην ΜΠΡΙΚ. Αύξηση ενοικίων δεν προβλέπεται άμεσα, απλά δημιουργεί μια σιγουριά για τα έσοδα.

      DonSar

      Διαγραφή
    5. Κε DonSar,

      Με το ιστορικό των χρηματοροών της εταιρίας ΚΟΥΕΣ, ο κίνδυνος στον οποίο αναφέρεστε περί αθέτησης πληρωμών ενοικίων, είναι Μηδενικός.

      Διαγραφή
    6. @ Τάκης Μορφονιός2 Αυγούστου 2017 - 12:41 μ.μ.

      "μια μικρούλα μου την γύρισαν πάνω σήμερα .. μετά απο πολλά και συνεχόμενα κάτω"

      Αγοράζουν 10.000 κομμάτια στο +14,72%...δύσκολο να ξαναβρεθεί στα χαμηλά τούτη την βδομάδα.

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή πόσο χαζοβιόλης μπορεί να είναι κάποιος και να αγοράζει ΙΑΤΡ στο 1,57 και να πουλάει ΙΑΣΩ στο 0,84??

    Τι θα έχουν τάξει πάλι οι Αποστολοπουλέοι??

    Έτσι ένα μικρό στοίχημα παίζω ...
    ΙΑΣΩ πάνω απο το 0,84
    ΙΑΤΡ κάτω απο το 1,57
    Ας πούμε ότι παίζουμε 100 ευρώ στοπάνω και 100 ευρώ στο κάτω του ΙΑΤΡ ....
    δηλαδή αγορά 119 ΙΑΣΩ στο 0,84 και
    ΠΩΛΗΣΗ 63,7 ΙΑΤΡ στο 1,57 .... να δούμε τι φανταστική χασούρα ή κέρδος θα έχουμε σε 6 μήνες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Τάκη,καλησπέρα.Μια και ψάχνετε να αναδείξετε νέα φυντάνια, τί γνώμη έχετε για μια μικρούλα της πληροφορικής;Στην PROFILE αναφέρομαι.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμουν έτοιμος να αγοράσω profile αλλά είδα μία πρόσκληση από party που έκανε η εταιρία σε μαγαζί της παραλιακής λίγο μετα αφού εξαγόρασε την γαλλική εταιρία και μου χάλασε την διάθεση. Βέβαια οι εταιρίες των νέων τεχνολογιών συνηθίζουν τέτοιες γκλαμουριές.

      Διαγραφή
    2. Εχω PROFILE από 0,60 νοικοκυρεμενη , τελευταια πολύ εξωστρεφής ,καλό ταμείο νομίζω αλλά το αντικείμενο της ειναι πολύ εξειδικευμένο και συγκεκριμένα στον τραπεζικό χώρο ,δεν νομίζω να είναι καλό δεν ξέρω κιόλας ,την αγόρασα λλόγω κινητικότητας στο ταμπλώ και πολύ λίγου ψαξίματος

      Διαγραφή
  5. Στον Ικτινο βλεπω αρκετη προσφορα τις τελευταιες μερες...Σε χαμηλοτερα επιπεδα απο εδω θα αρχισω αγορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίζει κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2014 (1,36-1,48). Το 1,70-1,75 ήταν φωτοβολίδα μερικών ημερών και ξαναπροσγειώθηκε στα προαναφερθέντα.

      Εγώ αντίθετα για αύριο σκέφτομαι ΠΕΙΡ. Αγόρασα μια μικρή θεσούλα στα 0,2320 στην δημοπρασία πριν τη διακοπή. Σκέφτομαι να την διπλασιάσω με το καλημέρα με εντολή market στο preopening εάν ανοίγει στην ίδια τιμή (4,64) ή χαμηλότερα και θα στηθώ για άλλα τόσα στο -5% (4,41). Πιστεύω πως οι φοβισμένοι μαριδαίοι έχουν βγει απ΄το χαρτί. Στοίχημα είναι...για να δούμε

      Διαγραφή
    2. Καλη επιτυχια κ. Ηλια! Δυσκολο να παει -5. Πιστευω σε ανοδο γιατι η αγορα παει αντιθετα στις ορεξεις των πολλων και εσεις τοσα χρονια το ξερετε καλυτερα απο μενα. Το ιδιο πιστευω κ για τον ΓΔ. Πολλοι λενε για 750 αλλοι για 700 αλλοι για 670 εγω λεω το πολυ 800 γιατι ειναι κ λιγο ''ψυχολογικο'' το νουμερακι.Αν παει -5 σας ευχομαι να αποκτησετε σα κομματια θελετε. Ο Ικτιν στις 12 τελευταιες συνεδριασεις μετρά 9 πτωσεις κ 3 ανοδους. Εδω γυρω πιθανολογω οτι θα βγει ισχυρη αγορα.

      Διαγραφή
    3. Δεν απαξιώ την εταιρεία. Αντίθετα μάλιστα. Εχω μπαουλιασμένη σημαντική επενδυτική θέση (10Κ) από τότε που την λέγαμε στην αρχή της χρονιάς. Η οποία θα εισπράτει μερίσματα μέχρι να ξεκουμπιστούν οι συριζας. Τουλάχιστον. Η ΠΕΙΡ είναι προς το παρόν στοίχημα καθώς έχει δίκιο ο κ. Τάκης. Για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι τράπεζες χρειάζονται ΑΜΚ περί τα 8 δις συνολικά. Τα υπόλοιπα-μέχρι τα 20-πιθανολογώ πως θα τα βρουν από ομολογιακές εκδόσεις. Δύο δις φέτος τα υπόλοιπα του χρόνου.

      Το στοίχημα φίλε Music είναι ότι κατά τη γνώμη μου ΚΑΜΙΑ ΑΜΚ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ σε τιμές χειρότερες από το 2015. Κι αφού το πιστεύω το ποντάρω κι όλας για να μην είμαι ανακόλουθος (με τον τύπο στον καθρέφτη). Εάν κάνω λάθος και δεν βγει η κίνηση stop loss 10% στα 4,20

      Διαγραφή
  6. Τελείωσαν πλέον οι σημαντικές ευκαιρίες στο ΧΑΑ και τα ευκολα κερδη του α' εξαμήνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πολλές μετοχές έγινε όπως και θα έπρεπε αποκατάσταση αξιών η επόμενη άνοδος θα προεξοφλεί το μέλλον
      Το πιθανόν ανησυχητικό που βλέπω είναι άνοδος μετοχών με ΑΜΦΙΒΟΛΟ παρόν που έχουμε προέξόφληση μελλοντικής τους αξίας ( ? )

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα σας
    Ευχαριστουμε για τη πολυ σημαντικη βοηθεια σας.
    Μια γνωμη για ΒΙΟΣΚ και ΙΝΤΚΑ.
    Ευχαριστω πολυ εκ των πρωτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτάξτε να δείτε ... γενικά, αν δε ξέρετε να διαβάζετε Ισολογισμούς να αποφεύγετε να αγοράζετε εταιρίες των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι κατά πολύ ψηλότερα απο τη χρηματιστηριακή αξία.
      Μου γράφετε για δύο εταιρίες ... του κώλου .... όπου τα ίδια κεφάλαια είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερα της χρηματιστηριακής αξίας. Αυτό είναι το ένα κοινό που έχουν αυτές οι 2 μετοχές .... το άλλο είναι ότι τις προτείνει ο Mikrometoxos και απο εκεί έχετε πάρει (μάλλον) ιδέες.

      Γενικά όταν τα ίδια κεφάλαια είναι πολύυυυυυυ υψηλότερα της χρηματιστηριακής αξίας θέλει πολύ προσοχήηηηηη ... διότι συνήθως θα υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συμβαίνει αυτό.

      Για ΙΝΤΚΑ δεν θα σας γράψω τίποτα ... όλο ο όμιλος Κόκκαλη είναι για τα μπάζα και αν δεν σοβαρευτούν συντόμως τους βλέπω να μην υπάρχουν.

      Θα σας γράψω για το ΒΙΟΣΚ την πρώην κολλάντζα του κυρ Σβορώνου με τις σκαλωσιές και τωρινή UNIBIOS. Παλαιότερα την κορόιδευα, την αποκαλούσα ΒΙΟΣΚατό ... ο λόγος ήταν όταν μετατράπηκε απο ΒΙΟΣΩΛ σε UNIBIOS έκαναν διάφορα κόλπα και τα στηλίτευα στο market zone όταν έγραφα πριν κλείσει.

      Θα σας γράψω μόνο ότι τα ίδια κεφάλαια ψευδώς είναι στα 8,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ... καθώς υπάρχουν άυλα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή υπεραξίες (τα κόλπα που έγραφα πιο πάνω για να γίνει η ΒΙΟΣΩΛ UNIBIOS) 6,7 εκατ. ευρώ.
      Αν τις αφαιρέσετε ... όπως είναι το σωστό ... τα ίδια κεφάλαια του ομίλου πέφτουν στα 2,2 εκατ. ευρώ ήτοι 0,7 ευρώ ανά μετοχή ..... και η εταιρία βγάζει ΖΗΜΙΕΣ , ΖΗΜΙΕΣ, ΖΗΜΙΕΣ. .... συνεπώς τα ίδια κεφάλαια θα πέφτουν διαρκώς και επομένως με τιμή στο ταμπλό 0,625 η μετοχή είναι πανάκριβη.

      Προσέξτε τώρα και το άλλο το κυκλοφορούν ενεργητικό είναι 4,8 εκατ. με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 5,5 εκατ. ευρώ .... άρα η εταιρία έχει πρόβλημα ρευστότητας. Το ταμείο έχει 321 χιλιάδες ευρώ και τα δάνεια 6,15 εκατ. ευρώ.

      Δεν ξέρω τι θα κάνει η μετοχή ... αλλά η εταιρία είναι φτερό στο άνεμο και αν φυσήξει ο Βοριάς θα πάψει να υφίσταται.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη δικαίως θεωρείστε εξαιρετικός αναλυτής,όμως για σχόλια σας σαν αυτό σας λατρεύω . Καλή σας μέρα.

      Διαγραφή
    3. Καλώς τον κύριο Νίκο

      Εσείς πως τις βλέπετε τις τράπεζες???

      Διαγραφή
    4. Αν βάζατε λεφτά σε τραπεζική μετοχή .... ποιά θα επιλέγατε??
      ΜΟΝΟ ΜΙΑ ή καμιά θέλω να γράψετε.

      Διαγραφή
    5. Εγώ από τράπεζες έχω μόνο Ελλάδος αγορασμένη στα 13.18€. Κάνει παρέα με τον κύριο Καρέλια που μνημόνευσα πριν ημέρες.

      Διαγραφή
    6. ΑΛΦΑ ήταν πάντα η μετοχή που δεν είχε προδώσει τους μετόχους της (με εξαίρεση την τελευταία πενταετία )

      Διαγραφή
    7. ΟΚ, η Ελλάδος είναι για άμυνα .... εμείς μιλάμε για φουλ επίθεση με φουναριστούς και σεντερ φορς.

      Την τελευταία 5ετία κύριε Μανώλη η Ελλάς χρεοκόπησε ... δικαιώς και οι τράπεζες έχασαν το 99,99% της κεφαλαιοποίησης τους.
      Τώρα όμως ανήκουν στα ξενάκια ... και τα κόζα βλέπουν να αλλάζουν.

      Διαγραφή
    8. Καλησπέρα σας κύριε Τάκη,δεν σας απάντησα αμέσως γιατί βρέθηκα για λίγες μέρες στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και δεν είχα την δυνατότητα γρήγορου διαδικτύου.
      Για τις τράπεζες λοιπόν. Συμφωνώ με την αλλαγή πλεύσης που βλέπετε και εσείς και ο εκλεκτός φίλος Ηλίας ο hippy. Τα ξενάκια εδώ και καιρό δεν μασάνε τα φτωχοκαμώματα κυβερνούντων και παρατρεχαμένων,οι μετοχές των ιδρυμάτων επιδεικνύουν ανθεκτικότητα,βλέπω κόσμο να πηγαινοέρχεται στα υποκαταστήματα σε μέρες που δεν γίνονται πληρωμές συντάξεων,ευελπιστώ ότι θα πάψουν οι μπάνκιες να είναι απλά παραρτήματα της εφορείας. Έχω μια θέση 15% του χαρτοφυλακίου μου στην ΑΛΦΑ,λέω από Δευτέρα να τοποθετηθώ και στην μετά Σάλλα ΠΕΙΡ,είναι άλλωστε αυτή που μου έχει δώσει πολύ καλά κέρδη στο παρελθόν .Και μια που αναφερόμαστε στις τράπεζες κύριε Τάκη,τι να γίνεται εκείνη η ψυχή ο Theo.......στο forum του capital που προμόταρε την ΕΤΕ και εξαφανίστηκε εν μία νυκτί όταν τα 35 ευρώ μηδένισαν; Όμορφα χρόνια,γελούσαμε και λίγο.Κύριε Τάκη βλέπετε ότι αφουγκράζομαι ανθρώπους σαν εσάς και τον Ηλία αλλά και νεώτερα φυντάνια στο άθλημα.Το ίδιο θεωρώ πρέπει να κάνουν και οι άλλοι μη ξερόλες φίλοι.Καλά να περνάτε.

      Διαγραφή
  8. καλησπερα τακη και σε ολλους τους φιλους εδω , πως βλεπεις την πορεία της μετοχης χακορ μετα την συγχωνευση με την ελαβαλ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σας πω .... ΔΕΝ ΞΕΡΩ.
      Συγχωνεύουμε τον αδάμαντα (ΕΛΒΑΛ) με τα σχατα (ΧΑΚΟΡ). Δεν ξέρω τι θα βγει.
      Δεν θέλω να εμπλακώ με Στασινό , παρότι παραδοσιακά το Β εξάμηνο είναι η περίοδος που τρέχουν οι μετοχές του για να φτιάξουν τιμές .... ας τις φτιάξουν μόνοι τους.

      Διαγραφή
  9. κυριε ΤΑΚΗ ποια ειναι η γνώμη σας παρακαλώ για τον Παναγιωτάκη της ΔΕΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην κλάσει ο Παναγιωτάκης και μας πάρει η μπόχα .... εγώ ξέρω ότι ήταν του Δραχμαζάνη επιλογή .... αλλά ότι και να ήταν ... η ΔΕΗ έχει ιδιοκτήτη το ΔΗΜΟΣΙΟ, το κράτος ντεεεεε .... οπότε αν ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να κοσκινίσει τι να ζυμώσει ο κάθε Παναγιωτάκης???

      Διαγραφή
  10. Προς όλους τους κυρίους και κυρίες !!!!!!!!!!

    Έρχεστε με ρωτάτε για μετοχές, που εσείς έχετε στο χαρτοφυλάκιο σας (και εγώ πιθανόν ΟΧΙ). Άρα το ΛΟΓΙΚΟ είναι να τις ξέρετε καλύτερα τις εταιρίες απο εμένα (λέμε τώρα κανένα αστείο για να ευθυμήσουμε)

    Ρωτήστε με, ΟΚ ... ζητήστε μου σχόλιο, πάλι ΟΚ .... αλλά βρε αδερφέ, κάντε και εσείς ένα σχόλιο για την εταιρία που ζητάτε την δική μου γνώμη. Γράψτε μια κουβέντα ... είτε πρόκειται για Ιντρακόμ, είτε για τη ΧΑΚΟΡ, είτε για τη ΜΠΕΛΑ ή τον Καρέλια. Τι το καλό είδατε και την ψωνίσατε?? Τι σας προβληματίζει?
    ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.

    Έτσι για να μου δώσετε κίνητρο να απαντήσω ή να με ιντριγκάρετε να την ψάξω !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε κύριο Τάκη και φίλους του blog.
      Αγαπητέ οικοδεσπότη συμφωνώ μ' αυτά που γράφετε. Θέλω μάλιστα να προσθέσω και δύο ακόμα. Πρέπει να υποχρεώσετε τους συμμετέχοντες να διαθέσουν 1-2 λεπτά να πάρουν ενα nick για να ξέρετε και σείς μετά απο κάποιο διάστημα ποιός είπε τί και σε ποιόν απαντάτε .Ακόμη κάποιοι που ρωτούν πιό εξειδικευμένα ας παραθέτουν εκτός απο το σκεπτικό τους που τους ώθησε στην αγορά της συγκεκριμένης μετοχής και το σχόλιο του broker του που στην τελική πληρώνεται απο τις προμήθειες.Να βλέπουμε και μείς ποιά είναι η προσέγγιση του επαγγελματία.
      Καλή συνέχεια
      Υ.Γ. Αν δεν το καταλάβατε η επιμονή στη συζήτηση περί μτχ ΔΡΟΜΕ κούρασε . Όσοι έχουν λόγους να ασχολούνται καθημερινά ας το κάνουν αλλού (στο capital η στο facebook). In my opinion.

      Διαγραφή
  11. Αν δεν σας κάνει κόπο Κύριε Τάκη θα ήθελα την γνώμη σας για κάτι εκτός Χρηματιστηρίου.Θα ήθελα την Γνώμη σας για το Ευρώ!!!!!Κατα την άποψη σας υπάρχει περίπτωση διάλυσης του ενιαίου νομίσματος άπο πολιτικές εξελίξεις(κυρίως στον Νότο) σε Βάθος δεκαετίας?έχει εκλείψει αυτός ο κίνδυνος?Κατα την άποψη μου θα ήταν εξαιρετικό(τροφή για σκέψη) να ανεβάσετε ένα thread με τις απόψεις σας, τις εκτιμήσεις σας για το πώς βλέπετε άπο την δική σας οπτική ματιά, το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Τάκη να σα πω γιατί έχω εμπλακεί με τον δρομέα. Την γνώριζα την μετοχή απο παλιά λόγω των ποιοτικών του προϊόντων και είχα μία θέση όπου εγκλωβίστηκα όταν ήρθε η κρίση. Τα χρόνια περάσαν και αφού η εταιρία δεν βάρεσε φαλιμέντο παρόλο που δραστηροποιήται στον κλάδο που είχε την μεγαλύτερη πτώση τα χρόνια της κρίσης θεώρησα όταν έφτασε στα χαμηλά να αγοράσω λίγα ακόμα χαρτιά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παρόλο που δεν συμφωνώ με όλες της ενέργειες της διοίκησης θεωρώ άθλο της δουλειές που πήρε στο εξωτερικό για μιά μικρή ελληνική εταιρία της περιφέρειας. Και δεν είναι μόνο Θέμα τιμής το ότι δώσανε η ΕΕ τον εξοπλισμό γραφείων στον δρομέα. Οι διάφορες πατέντες που για μένα δικαιούταν να πάρει ο παπά τα χρήματα που πήρε του άνοιξαν τον δρόμο για να πάρει αυτές της δουλειές. Τα δάνεια είναι βραχνάς για την εταιρία αλλά οι βραχυπρόθεσμες ωφειλές είναι διαχειρίσιμες με τους τζίρους που κάνει. Ο εξοπλισμός που διαθέτει, το ότι μπορεί να χτυπήςει έργα εκατομυρίων και να ανταπεξέλθει και το ότι είναι ο μοναδικός κατασκευαστής στην Ελλάδα με κάνει να πιστεύω ότι η εταιρία έχει μέλλον και είναι βαθιά υποτιμημένη σε αυτά τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν κύριε theoducati να ξεκαθαρίσω κάτι .... είμαι υπέρ των υψηλών αμοιβών και των χρηματικών bonus αρκεί να υπάρχουν αποτελέσματα και η εταιρία να ανεβάζει πωλήσεις και κέρδη .... δεν μπορεί όμως για παράδειγμα η Δομοτσάνενα να παίρνει στη MEDICON 252 χιλιάδες ευρώ και άλλα τόσα ο υιός και η εταιρία να έχει του κόσμου τα προβλήματα να κλονίζεται συνθέμελα η εύρυθμη λειτουργία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Να τα πάρεις τα λεφτά ... αλλά να βλέπω αποτελέσματα, τα οποία αν τα βελτιώνεις και εφόσον αναπτύσσεις την εταιρία να πάρεις και περισσότερα ....

      Το πρώτο πράγμα που ρωτάω τους ιδιοκτήτες των εισηγμένων είναι
      ''Εσείς κύριε πόσα παίρνετε?? Τι ετήσιες απολαβές έχετε??''
      Δεν γουστάρω να θεωρούν την εταιρία τσιφλικάδικο τους και να παίρνουν ότι γουστάρουν επειδή είναι οι μεγαλομέτοχοι.

      Πάμε στον ΔΡΟΜΕΑ .... ΟΚ δεν είναι ΣΑΤΟ και την εταιρία την κράτησε τους δύσκολους καιρούς .... του το αναγνωρίζω και γιαυτό πήρα και κάποιες λίγες μετοχούλες, τώρα στο βούτηγμα που έκανε στο 0,2.
      Όμως δεν υπάρχει εταιρία που μπορεί να ανεβάσει πωλήσεις και κέρδη δίχως να στηρίζεται στην έδρα της .... στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα.

      Πωλήσεις σε εκατ. Ελλάδα ... 15,3 εκατ(2008), 10,2 (2009), 6,4(2010), 4,9(2011) 3,1(2012), 5,5(2013) 4,3(2014), 4(2015) και 4,9 (2016).
      68% είναι οι πωλήσεις στην Ελλάδα κάτω ... και η εταιρία πουλάει το καλό έπιπλο γραφείου που είναι και το ακριβό. Άρα κάτι πρέπει να κάνει.

      Το να κάνει δουλειές με την Ευρωπαική Ένωση και το Γερμανικό στρατό και το Stern μαζί του ... έτσι όμως κάνει brand name δεν παράγει κέρδη.
      Άρα αν θέλει να συνεχίσει με Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει στροφή και προ το φθηνό έπιπλο γραφείου .... μια μικρή ΙΚΕΑ, γιατί δεν το επιχειρεί?? Καλύτεροι είναι οι Σουηδοί??

      Άρα πρέπει να αυξήσει τις πωλήσεις του στην Ελλάδα και να του φέρνουν κέρδη .... και κατόπιν να δει τι θα κάνει με το εξωτερικό. Εγώ βλέπω ότι δεν κάνει τίποτα .... απλά φροντίζει την εταιρία του να μην διαλυθεί όπως ΣΑΤΟ και Βαραγκιδες καισυνεχίζει να πουλάει γκλαμουράτα έπιπλα.

      Αν πετύχει να αναπτύξει την εταιρία, τότε να πάρει και παχυλές αμοιβές ... όσο όμως δεν το πετυχαίνει, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!
      Η εταιρία είναι ζημιογόνος τα τελευταία 7 χρόνια ... πρέπει και ο κάΘε Παπαναγιώτου να παίρνει μικρές αμοιβές, ίσα,ίσα για να επιβιώνει .... διότι τώρα δεν αμείβεται απο την εταιρία, αλλά απο το δανεισμό της εταιρίας, αφού η εταιρία έχει ζημιές.

      Με EBITDA στα 3 εκατ. ευρώ, δεν κάνουμε τίποτα. 1,5 εκατ. αποσβέσεις και 1,5 εκατ. τα χρηματοοικονομικά έξοδα, πάνε τα κέρδη .... πρέπει να πάνε τα EBITDA στα 4 εκατ. και άνω .... όμως 4 εκατ. EBITDA δεν έχει βγάλει ποτέ. Ακόμη και στις παχιές τις αγελάδες έβγαζε EBITDA 3,3 (2007) και 2,7 εκατ (2006). Η εταιρία θέλει πολύ δουλειά ακόμη και καλύτερο management και όχι μόνο γκλαμουριά ........

      Διαγραφή
    2. Ορίστε ...
      9η Απριλίου 2009 η εταιρεία ανακοινώνει ότι κέρδισε τον διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε, για την προμήθεια επίπλων όλων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋπολογισμού ύψους 30,4 εκ. ευρώ.
      Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προμηθεύεται αποκλειστικά και μόνο από τον Δρομέα όλα τα έπιπλά της.

      Πήρε δουλειές απο το Γερμανικό στρατό
      Εξόπλισε και το CERN .....
      Όμως το αποτέλεσμα είναι πάλι ΖΗΜΙΕΣ. Άρα κάτι δεν γίνεται σωστά.

      Ο Βακάκης κάποτε είχε (απο τον πατέρα του) την EL Greco όμως όταν αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχει η καλή η κούκλα και ότι τέλος, θα μας φάνε οι Κινέζοι, το γύρισε στην ΜΠΕΛΑ και στο φτηνό παιχνίδι ... ο Παπαναγώτου πρέπει να το γυρίσει και λίγο προς το φτηνιάρικο έπιπλο ... τα ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΒΑΡΑΓΚΗ και η ΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑ πέθανε στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με όσα λέτε. Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα νούμερα που αναφέρεται σε πωλήσεις στην Ελλάδα περικλείουν και μεγάλα projects όπως εξοπλισμούς τραπεζών, καταστήματα ΟΤΕ, ενώ τα τωρινά είναι μόνο από λιανική. Άρα αν βγουν έργα εξοπλισμών αυτά τα νούμερα θα πάνε πάνω κατα πολύ. Όπως είπα και παραπάνω με δύο τρεις κινήσεις η εταιρία έχει τεράστιες δυνατότητες και το έχει αποδείξει στο παρελθόν σε θέμα παραγωγής. Περιμένω να δω τι θα κάνει με Σκλαβενίτη και αν δω ότι προχωράει η συνεργασία θα μπω με τα μπουνιά στο χαρτί. Γιατί όπως λέτε ελληνικό α θα γίνει μόνο μέσω Σκλαβενίτη με ένα διαφορετικό brand name. Από τα δικά του μαγαζιά δεν μπορεί να το επιχειρήσει. Και για να σας προσέξω λίγο τα αεροδρόμια δεν είναι και μικρή δουλειά. Βέβαια ξέρω τι γνώμη σας για τον Σωκράτη αλλά από πίσω είναι οι Γερμανοί που ο ΠΑπ γενικά τα πάει καλά με αυτή την φυλή.

      Διαγραφή
    4. Κύριε theoducati η ΙΝΚΑΤ πήρε το έργο των αεροδρομίων με ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Επομένως αν δώσει κάτι στον Δρομέα αυτός αμφιβάλλω αν θα καρπωθεί πέραν του ότι θα ακουστεί κάτι περισσότερο. Εγώ θέλω να δω αυτά τα αποθέματα που όλο μεγαλώνουν τι θα τα κάνει. Μιλάμε για κοντά 14 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν είναι σημερινή κατάσταση αλλά χρόνων.

      Διαγραφή
    5. Τα 3 τελευταία χρόνια τα αποθέματα είναι πτωτικά ...
      Η ταχύτητα κυκλοφορίας αποθεμάτων είναι πτωτική.
      1044 ημέρες το 2014, 994 ημέρες το 2015 και 752 ημέρες το 2016.
      Αν ανεβάσει πωλήσεις θα πέσει και άλλο η ταχύτητα κυκλοφορίας αποθεμάτων.

      Απο τότε που ξεκίνησε δουλειές με την Ευρωπαική Ένωση έχει αυξήσει τα αποθέματα ... προσέξτε 366 ημέρες η ταχύτητα κυκλοφορίας αποθέματων το 2008, 803 ημέρες το 2009.
      Έχει υψηλά αποθέματα γιατί παίρνει υπεργολαβίες ... εγώ τα βλέπω ΟΚ.

      Διαγραφή
    6. Ένας γνωστός που παράγγειλε καρέκλα πριν λίγο καιρό κάνανε 2 βδομάδες να την παραδώσουν. Άρα τα αποθέματα όπως λέτε έχουν να κάνουν με τα projects του εξωτερικού. Εγώ πάντως έχω βάλει λυτούς και δεμένους που έχουν σχέση με Σκλαβενίτη να μάθουν αν θα προχωρήσει το deal. Έτςι θα γίνει το ελληνικό ικεα μέςω των μαγαζιών του Σκλαβενίτη. Μέςω των δικών του δεν μπορεί να το πετύχει.

      Διαγραφή
    7. "Εάν η εταιρία είναι ζημιογόνος συνεχώς τα τελευταία χρόνια ... πρέπει και ο manager της να παίρνει μικρές αμοιβές, ίσα,ίσα για να επιβιώνει .... διότι αλλιώς δεν αμείβεται απο την εταιρία, αλλά απο το δανεισμό της εταιρίας, αφού η εταιρία έχει ζημιές".

      Εξαιρετική (κατά την γνώμη μου) φράση. Την "χτένισα" λίγο ώστε γενικευμένη να την μεταφέρω στο αρχείο "Τα αποφθέγματα του Δάσκαλου"

      Διαγραφή
    8. Κύριε Hippy τα αγοράσατε τελικά αυτά τα Πειραιώς?Γιατί έχει κάνει την τιμή.

      Διαγραφή
    9. Ναι κ. Δρομέα. Λίγο ακριβότερα (στο άνοιγμα) στα 4,70.

      Διαγραφή
    10. Σας εύχομαι καλα κέρδη.

      Διαγραφή
    11. Ευχαριστώ πολύ.

      Κοιτάξτε, στοίχημα είναι κι όχι επενδυτική επιλογή. Γι αυτό και το ποντάρισμα είναι μικρό. Ποντάρω δλδ ότι όποτε αποφασιστεί η ΑΜΚ (μάλλον αρχές 2018) θα γίνει σε αναπροσαρμοσμένη τιμή αντίστοιχη με το 2015. Ξέρουμε όμως ότι (μαζί με την ΕΥΡΩΒ) είναι οι χειρότερες των τραπεζών λόγω cocos και αλογοσκούφιων προνομιούχων. Γι αυτό έχω κατά νου και το αυστηρό stop loss στα 4,20.

      Asset κατά την γνώμη μου ο κ. Μεγάλου και οι μεταγραφές στελεχών που προσελκύει.

      Διαγραφή
  13. κ. Τάκη τί θα κάνατε αν είχατε ΚΕΚΡ από παλιά; Μετοχή αγορασμένη λόγω φημολογίας, καθώς και λόγω παρουσίας και στήριξής της από τους μεγαλομετόχους (Περιστέρης 28%, Κόκκαλης 25%, Ψυχάρης 21%). Πλέον ένα βήμα πριν την πώλησή της...
    Στέφανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είναι καλά τα κορόιδα Περιστέρης, Σώκρατες και ΔΟΛ .... μου την είχαν σφυρίξει το 1999, στις 10.000 δρχ ότι θα μπουν κάτι κορόιδα .. μπήκα στις 10.000 δρψ και κάτι ψιλά, το χαρτί κλείδωνε με +8% και άνοιξε στις 44.000 δρχ ... μετά ήρθαν τα κορόιδα και η μετοχή κατέρρευσε.



      Ο Ορκωτός γράφει ...
      Η Εταιρεία εμφανίζει συνεχιζόμενες ζημίες και αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες και ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια και φόρους ακίνητης περιουσίας ήτοι προβλήματα ρευστότητας και ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης. Αυτές οι συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, εφόσον δεν ληφθούν από τη Διοίκηση, τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, της ρευστότητας και της επάρκειας σε κεφάλαιο κίνησης.
      --------------------------------------------------
      Κανονικά τα 3 κορόιδα έπρεπε εδώ και καιρό να πάνε σε μεγάλη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και να αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτη την εταιρία.
      Θα μου πείτε έκαναν ΑΜΚ και έβαλαν το 2014 3,4 εκατ. ευρώ .... ομως η εταιρία ουσιαστικά είναι ανενεργός ... δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν.
      Δεν είναι δυνατόν να έχουν στο ταμείο 3 χιλιάδες ευρώ!!! Μα 3.000 ευρώ??? Ούτε περίπτερο δεν έχει τόσο μικρό ταμείο. ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.

      Διαγραφή
    2. Τι μας θυμησατε.... ο περιβόητος τότε ΕΡΜΗΣ !!!

      Διαγραφή
    3. Κυριε Κωστα ΟΥΔΕΜΙΑ σχεση με Ερμής. Ο Ερμής ηταν η σημερινη ΓΕΚ. Χρησιμοποιήθηκε δηλαδη ως όχημα για να μπει ο κυριος Περιστερης στο ταμπλό.

      Διαγραφή
    4. Δεν το θυμόμουν ορθως. Συγχωνεύτηκε ο Ερμής με την ΓΕΚ για να αποκτήσει και καλα η ΓΕΚ τομεα real estate. Τρομάρα της.

      Διαγραφή
  14. Το τελευταίο οκτάμηνο πολλές μετοχές πού ήταν πολύ υποτιμημένες έκαναν μέχρι και 100% ή και παραπάνω.Μέχρι και οι τράπεζες 100% έχουν κάνει .Μην ξεχνάμε πέρυσι τετοιο καιρό η ετε είχε 16 λεπτά.Οι μετοχές πλέον που δεν έχουν κάνει κίνηση και αξίζουν είναι ελάχιστες.Πχ η space που αναφέρει ο κ Τάκης σιγά μην την αγοράσω 2.40 όταν πέρυσι έκανε 70 λεπτά ,και ας φτάσει όπου θέλει,και να είχα θα την πούλαγα αμέσως,και άλλες πολλές που πούλησα όπως ελπε,λουλη,γεβκα κα Πήρα το ποσοστό που είχα θέσει στόχο και άντε γειά να κερδίσει και κανείς άλλος.Τώρα το στοίχημα θα παιχτεί με δεη,και τράπεζες που αναμένουμε να οδηγήσουν το επερχόμενο bull market της ελληνικής χρηματαγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την SPACE, επειδή μου αρέσει να μιλάω συγκεκριμένα, έχετε δίκιο. Η δίκαιη αποτίμηση της είναι εδώ .... κατέβηκε κάτω, για να βγει ο κύριος Δροσινός και τώρα στη δίκαιη αποτίμηση ... υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που έχει η ΑΛΦΑ απο την εποχή της ΛΟΔΙΣ. Θα παρθεί και αυτό και μετά βλέπουμε.

      Όμως μιλάμε για εταιρία πληροφορικής .... και με ένα καλό project αυτές απογειώνονται!!!
      Με βάση τη δική σας λογική κύριε Μανώλη οι λεφτάδες δεν θα έδιναν ποτέ ΛΕΦΤΑ στα φοιτητόπαιδα, Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν για το εγχείρημα Google ... είδαν το project, το πίστεψαν, το χρηματοδότησαν και να που έγινε ο κολοσσός.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κ.Τάκη συμφωνώ με τα περι εταιριών πληροφορικής. Θα πρέπει λοιπόν να επανεξετάσετε και την μλσ. Ηδη τρέχει ένα καλό προτζεκτ με πολύ προοπτική. Πολύ και σε σχέση με αυτά που φαντάζονται και οι ίδιοι που τρέχουν το προτζεκτ. Για να ψάχνεται άδικα μιλάω για το hcuav.

      Διαγραφή
  15. ΠΡΟΣ


    Τάκης Μορφονιός ΕΡΩΤΗΣΗ-ΔΑΣΚΑΛΕ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΔΙΕΘΕΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 100.000 ΕΥΡΩ ΤΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ----ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ--

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα κύριε Λουκά
      Το έχω πει και παλαιότερα ... Διαχείριση χαρτοφυλακίου ΔΗΜΟΣΙΑ?? Όχι βέβαια.
      Εγώ θέλω να απευθύνομαι σε ευφυείς ανθρώπους και όχι σε ανδρείκελα που δίνουν 100.000 ευρώ στους market makers και τους τα μηδενίζουν στο άψε σβήσε.
      Εγώ αναλύω ... εσείς αποφασίζετε το ρίσκο και τη δομή του χαρτοφυλακίου.

      Πάντως το 20% θα το έσπαγα σε μικρές μετοχούλες ... θα έπαιρνα μερικά χιλιαρικάκια , 1000 ή 2000 ή 3000 ευρώ το πολύ εταιριούλες όπως Δρομέας, ΠΑΠ, ΑΣΚΟ και τέτοια κόλπα ... 10 με 15 τέτοιες θα έπαιρνα.
      Μετά θα διάλεγα το καλύτερο νοσοκομείο, την πιο φθηνή ΑΕΕΑΠ .... ΔΕΗ τράπεζες στο μέλλον και με προσοχή με τη λογική να έχω λεφτά να αγοράζω για 2 χρόνια τουλάχιστον ..... κάπως έτσι θα πήγαινα.

      Διαγραφή
  16. Και το ελληνικό taxibeat το χρηματοδότησαν και έγινε πύραυλος.Υπάρχουν πολλές τετοιες περιπτώσεις που μερικά σαινια τις βλέπουν ,αλλά αυτό δεν νομίζω οτι ισχύει στην space
    Mπορεί και να κάνω λάθος αλλά ποτέ δεν θα κατηγορήσω τον ευατό μου που δεν αγόρασα---- αν ποτέ γίνει πύραυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα διαφωνήσω επι της ουσίας ... διαφωνώ μόνο στο χρηματιστηριακό κομμάτι ... σε αυτά που γράφετε πιο πάνω.

      Όταν κάποιος για παράδειγμα έχει αγοράσει χαμηλά και η μετοχή του ανεβαίνει τότε δεν πουλάει όλο το ποσοστό του επειδή κατά τη γνώμη του έγινε ακριβή ... ΚΑΘΕΣΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΣΗ και αδιαφορείς κατόπιν για τα θεμελιώδη. Πουλάς ένα ποσοστό απο τα χαρτιά σου ... βγάζει το κεφάλαιο όξω και ένα μέρος των κερδών και μετά κάθεσαι πάνω στην τάση ....
      Όταν πεισθείς ότι η τάση μακροπρόθεσμα έχει αλλάξει τότε χώνεις τα υπόλοιπα κομμάτια σου όπου βρείς.

      Διαγραφή

  17. Ναι σε αυτό έχετε δίκιο.Βγάζεις έξω το κεφάλαιο που έβαλες ,παίζεις με τα κέρδη και εκεί μπορείς να πάρεις και περισσότερα ρίσκα παραμονής γιά καλύτερες αποδόσεις
    ΠΑΝΤΑ πρέπει πάντως να διατηρείς άμυνα ΓΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΌΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΛΒΕ
    Πρόκειται για άλλη μια εταιρία καλά θωρακισμένη και με πολύ καλό management απο τον κύριο Κιτσικόπουλου.
    Τον Οκτώβριο του 2014 προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής της (51%) της θυγατρικής της CALIN .. εισέπραξε 11,5 εκατ. ευρώ και έκτοτε κάθεται στο ρευστό.
    Έκανε και άλλο ένα καλό ... διέκοψε τη δραστηριότητα παραγωγής έτοιμων γυναικείων ενδυμάτων και το γύρισε σε ρούχα εργατικής ένδυσης. Έτσι η μητρική έπαψε να παράγει ζημιές .... και γύρισε σε κερδοφόρες χρήσεις. 415 χιλιάδες ευρώ κέρδη το 2015, 524 χιλιάδες καθαρά κέρδη το 2016.

    Άρα σήμερα ΕΛΒΕ = εργατική ένδυση + ένα ποσοστό 30% στη ΛΗΤΩ Α,.Ε (Παιδικά πολυκαταστήματα) .... έχει κάνει και ένα μικρό άνοιγμα στα φωτοβολταικά.
    Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει συνολική ισχύ 3 MW

    Τα ίδια κεφάλαια της ΕΛΒΕ ανέρχονται σε 17,5 εκατ. ευρώ ... 5,29 ευρώ ανά μετοχή και έμειναν ανέγγιχτα, κατά τη διάρκεια της πτώχευσης της Ελλάδος.
    17 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια είχε και το 2008, όμως απο τότε έχει δώσει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ = 4,7 εκατ. ευρώ.

    Στο ταμείο υπάρχουν 2 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν τον τραπεζικό δανεισμό του 1,9 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν και 4,3 εκατ ευρώ τοποθετημένα (ΚΑΚΩΣ για εμένα) σε διεθνής ομολογίες και αμοιβαία κεφάλαια.

    Οι πωλήσεις ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ CALIN σαφώς και είναι πεσμένες στα 23,3 εκατ. ευρώ , απο 52,4 εκατ. (με CALIN) το 2014.
    Τα κέρδη μετά φόρων στα 566 χιλιάρικα (0,17 ευρώ ανά μετοχή) απο 154 χιλιάρικα (0,05 ευρώ ανά μετοχή) το 2016.

    Η μετοχή θεωρείται υποτιμημένη, με τη διαφορά ότι ουσιαστικά δεν έχει αναπτυξιακό project .... ας πάρει και τα 4,3 εκατ. να τα βάλει στο ταμείο της, τι θέλει και μπλέκει με πράγματα που δεν τα γνωρίζει. Το πάθημα με ΜΙΝΙΟΝ και ΔΥΝΑΜΙΚΗ δεν του έγινε μάθημα του Κιτσικοπουλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Κιτσικόπουλε σε πρόλαβα , πριν λαλήσεις την επιστροφή κεφαλαίου.

      Διαγραφή
    2. Την εξαγορά της εταιρείας Συσσώρευσης Ηλιακής Ενέργειας Α.Ε. έναντι 508.320 ευρώ ανακοίνωσε η ΕΛΒΕ.Σημειώνεται ότι η εταιρεία Συσσώρευσης Ηλιακής Ενέργειας διαθέτει φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1 Mwp, στη θέση «Χασάμπαλη» και «Μεριάδες» στην περιοχή Πλατύκαμπου του νομού Λάρισας

      Η ΕΛΒΕ Α.Ε. ανακοινώνει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρίας «Ενεργειακή Πηνείας 1 Ανώνυμος Εταιρία» η οποία διαθέτει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,70 Mwp, στη θέση «Φρακόβρυσο» του Δ.Δ. Σιμόπουλος στον Δήμο Πηνείας του νομού Ηλείας

      ΕΛΒΕ, το 2012, εισήλθε στην ενεργειακή αγορά, επενδύοντας στην παραγωγή ηλιακής πράσινης ενέργειας, με την κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2 MW, στο Ν. Θεσπρωτίας.


      ΣΥΝΟΛΟ 4,7 MW

      Διαγραφή
  19. Καλημέρα.Τί έγινε κ.Τάκη; Όλους τους "ξεστραβώνετε" και μένα με αφήνετε στο
    "σκοτάδι".Με πήρε το παράπονο.Ζήτησα τη γνώμη σας για την PROFILE,μια μικρούλα,εξωστρεφή της πληροφορικής με πρόσφατη εξαγορά γαλλικής εταιρίας(LOGIN).Ευχαριστώ και περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα προλαβαίνω όλα ... γενικά απο παλιά ήμουν θετικός για Profile κάτω απο το 1 ευρω.
      Θα την ψάξω και θα σας πω

      Διαγραφή
  20. Κε Τάκη,

    Στις 1/8/2017 είχατε υποβάλει το εξής ερώτημα,

    "Ποιά είναι η μετοχή που (σχολίασα προαφάτως)κατά τη γνώμη σας παίζει όπως ΕΥΠΙΚ στα 0,3 - 0,39 όταν την πρωτοαναφέραμε στο market zone??"

    Η απάντηση μου είναι ΔΕΗ, μετά Ικτίνος και REDS. Πολλαπλή επιλογή δεν ξέρω αν δέχεται το ερώτημα σας, αλλά σας υποβάλλω και εγώ τις απαντήσεις μου, με σειρά πιθανότητας μεγάλων υπεραξιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΚ ... αλλά ο κύριος Lorac έγραψε για μια μετοχή που παίζει όπως ΕΥΠΙΚ στα 0,3 - 0,39 και κατόπιν την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια ... δεν κατονόμασε ποια εννοούσε.

      Διαγραφή
    2. K. Vasilisg η REDS , που όταν ήταν στο range συσσώρευσης θυμάμαι έγραφα για τυρί ρυζι Καμπα απο την παλιά διαφήμιση, για ένα χρόνο και κάτι έμεινε στο χοντρικά 0,30-0,40 με πολλούς αγοραστές στο κάτω όριο. Τώρα έκανε μια καλή κίνηση και περιμένει. Αν θέλετε να δείτε ομοιότητες βάλτε ημερήσιο στη μια και εβδομαδιαίο στην άλλη.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Απλά νόμιζα πως είχατε βάλει εσείς το ερώτημα.

      Διαγραφή
    4. Κε Lorac, οπότε απαντήσατε και στο αναπάντητο!! προς τον κο Τάκη.

      Διαγραφή
  21. Με... πολλή αγάπη ήταν το σχόλιο κ.Τάκη. Αλοίμονο!Και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τάκη από μέλος του φόρουμ μου (Esperos..) απο το facebook που το έχω μεταφέρει κ εκει σχετικά με Πλαίσιο στο προηγούμενο ποστ σου που έβαλα :¨

    ΄΄Ενδιαφέρουσες αναλύσεις.
    Το μόνο που μου έκανε εντύπωση είναι πώς θα μπορούσαμε να δούμε το ΠΛΑΙΣΙΟ να γράφει τιμές ΟΤΕ - ΟΠΑΠ στο ταμπλό.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον κύριο Φάυλο ... που τιμούσε τον Τάκαρο βάζοντας τις αναλύσεις του στο περιοδικάκι του ΣΕΔ.
      Σαν σήμερα θυμάμαι ότι κάποιοι δεν ήθελαν να βάλουμε την ανάλυση της ΕΒΖ που έδινε τιμή στόχο ΜΗΔΕΝ για ΕΒΖ ... επειδή λέει έπρεπε να βάλω ονοματεπώνυμο κάτω απο τις αναλύσεις. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να σώσουμε και άλλο κόσμο απο την απίστευτη κολλάντζα την ΕΒΖ που την πομπάριζαν ότι τάχα μου θα πουληθεί σε τρελά νούμερα. Κάποιοι ήθελαν ονοματεπώνυμα και όχι τεχνοκρατισμό .... η φανφάρα στην Ελλάδα πάντα νικάει!!!

      Να είστε καλά ... είστε ευπρόσδεκτος στο Ιστολόγιο μου, όποτε γουστάρετε ... με ρωτάτε ότι θέλετε.

      Διαγραφή
    2. Χαιρετώ

      Ξεπεράστηκαν αυτά και δική μου τιμή να έχουμε άρθρο στο επόμενο τεύχος κ σε κάθε επόμενο ανευ ονοματεπώνυμου,δημιούργησα μια ενότητα γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο

      Η απορία του μέλους ήταν για το Πλαίσιο πως μπορεί να γράψει τιμές οτε-οπαπ (είχα βάλει το λινκ της ανάρτησης σου)

      Εγώ δεν το βλέπω,δεν μου άρεσε στην τελευταία ΓΣ του Πλαισιου ο υιος Γεράρδος και όλο το κλίμα μου θύμισε μεγάλη ως προς τα μεγέθη και τις εγκαταστάσεις εταιρεία αλλά οικογενειακού τύπου και κλειστής αρχιτεκτονικής για να μην πω φοβικής νοοτροπίας

      Αυτό μου έβγαλε ο υιός κ το κλίμα και ελπίζω να ειναι προσωρινό

      Πιστεύω ότι αντέχει το Πλαισιο και θα αντέχει όσο διαρκεί η κρίση,αν όμως περάσουμε σε άλλη οικονομική κατάσταση με έξοδο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κλπ,τότε κινδυνεύει να συρρικνωθεί-εξαφανιστεί αν κάποια μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού αποφασίσει να μπει δυνατά στην Ελληνική αγορά με:
      Mείωση τιμών...μεγάλες αντοχές από ξένους κολοσσους που δεν έχει το πλαίσιο, κάτι που ο ίδιος ο υιός παραδέχτηκε σε ερώτηση μου,ένταση ανταγωνισμού στις ηλεκτρονικές πωλήσεις..σημειωνω ότι βγήκε ακόμα και από το skroutz.gr γιατί δεν τους άρεσε να υπάρχουν φτηνότερες τιμές από τις δικές τους από μικρότερους παίκτες,για το δε paypal που ρωτήθηκε ούτε το είχε σκεφτεί..και τέλος,πάλι σε ερώτηση μου για πιθανότητα να δώσει μετοχές σε κάποια επενδυτικά κεφάλαια και να ανοίξει την εταιρεία παίρνοντας χρήμα κ γνώση,απάντησε κάθετα αρνητικά

      Διαγραφή
    3. Για σας κ.Favlos Να περιμένουμε λοιπόν "έντυπον" Μορφονιό!! Παρόμοια ανησυχία για πλαίσιο. Δεν ξέρω αλλά σταδιακά μετά τα cc έχασε τον εκπληκτικό ρυθμό που είχε. Θυμάμαι τα μαγαζιά τιγκα στο κόσμο και τα ράφια πάντα γεμάτα και με πολλαπλές τιμές/επιλογές.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Φαύλε ... θα μου το πείτε 2 μήνες νωρίτερα πότε θα βγει το περιοδικάκι και θα σας ετοιμάσω κάτι εξαιρετικό ... ακόμη δεν ξέρω τι , αλλά. Αν είναι για Σεπτέμβρη δεν προλαβαίνω .... τέλος πάντων πείτε μου τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα να ετοιμάσω μια καλά δουλειά.

      Διαγραφή
    5. @Lorac
      Γειά σας κ από εμένα
      Έχει ήδη δημοσιεύσει σε παλαιότερα τεύχη ο Τάκης (τεύχος 5,σελίδα 63 ΑΣΤΗΡ)
      Το θέμα της επωνυμίας στις δημοσιεύσεις στο περιοδικό του ΣΕΔ, είναι καθαρά για την διαφάνεια και για να ξέρει ο αναγνώστης αφού πρόκειται για εισηγμένες,τον γράφοντα κ να έχει όλες τις πληροφορίες αφού συνήθως τα γραφόμενα δεν είναι γνώμες θεωρητικές αλλά συγκεκριμένες,για οντότητες που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά.
      Στο τελευταίο τεύχος εγκαινίασα μια ενότητα με φίλους κ μέλη του ΣΕΔ που έχουν ιστολόγια ή γράφουν δημοσίως με nicknames και έτσι ξεπερνάμε το θέμα της επωνυμίας αφού τα επιλέγω εγώ παίρνοντας τυπικά την ευθύνη
      Αλλωστε στο διαδίκτυο,ως περσόνες είμαστε χρόνια οι περισσότεροι και λογω κάποιων δραστηριοτήτων μας είπαμε και το πραγματικό μας όνομα
      Εδώ είναι το τεύχη του ΣΕΔ σε pdf (online στο sed.gr): http://nepof.eu/sed.html
      Στο τελευταίο τεύχος sed10,στην σελίδα 119 έχει την ενότητα που αναφέρομαι

      @Τακη
      Τον Οκτώβριο θα είναι το επόμενο τεύχος και οχι τις πρώτες ημέρες του

      Διαγραφή
  23. Λίγες σκέψεις που έγραψα και στο καπιταλ για την ΙΝΤΕΡΚΟ (αεεαπ) που έχω κάποιες μετοχές στο χαρτοφυλάκιό μου :

    1) Είναι δραστήρια στις αγορές ακινήτων, με πολύ καλές μισθωτικές αποδόσεις ώστε να απεξαρτηθεί απ' τα ενοίκια των καταστημάτων της alpha bank (πρώην καταστήματα εμπορικής)
    2) Έδωσε πολύ υψηλό μέρισμα για τη χρήση 2016, πάνω απ' το 100% των καθαρών κερδών της χρήσης. Ο Αποστολίνας ( ceo ), δήλωσε πως είναι εν πολλοίς διατηρήσιμο
    3) Αγορές ιδίων μετοχών : ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες και αγοράζουν το 50% των τεμαχίων. Με τόσο χαμηλή εμπορευσιμότητα αναμένεται να σπρώξουν τη τιμή προς τα πάνω.
    4) Ο βασικός αμερικανοέλληνας μέτοχος φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρόσφατα αγόρασε έξτρα μετοχές μέσω πακέτων. Κατά τη γνώμη μου η μικρή διασπορά και το τόσο μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας του βασικού μετόχου είναι και ρίσκο.
    5) Τα διαθέσιμα της εταιρείας αν δεν απατώμαι είναι σε δολάρια. Σε αυτή τη περίπτωση η φετινή πτώση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα χρήσης
    6) Φαίνονται να λειτουργούν γρήγορα και ευέλικτα, το οποίο είναι θετικό
    7) Η ιστοσελίδα τους είναι αξιοπρεπέστατη και παρέχει αρκετές πληροφορίες, το οποίο για μένα δείχνει σοβαρότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H αξία αποτίμησης των ακινήτων της είναι 63,15 εκατ. ευρώ , αντικειμενικής αξίας 37,042 εκατ. ευρώ ... με αξία κτήσης 58,521 εκατ. ευρώ.
      Εμένα θα με προβλημάτιζε ότι τα ακίνητα είναι αποτιμημένα κατά 70% ψηλότερα της αντικειμενικής.

      Διαγραφή
    2. Επίσης να σημειώσω ότι ο ceo το τελευταίο χρόνο έχει αγοράσει σε τιμές περιξ των 5,5 ευρω http://www.ici-reic.com/company/transactions/

      Κύριε Τάκη έτσι όπως το παρουσιάζετε έχετε ένα δίκιο, και βλέποντας το και γω τρομάζω. Από κει και πέρα όμως, οι αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές έχουν αναμφισβήτητα μια απόσταση μεταξύ τους, την οποία βέβαια δε μπορώ να εκτιμήσω.
      Πάντως θα χρησιμοποιούσα σαν οδηγό την αξία κτήσης, διότι κορόιδα είναι να πλήρωναν παραπάνω απ' όσο άξιζαν; Όταν μάλιστα η εταιρεία είναι στην ουσία όχημα διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας. Ο αμερικανοέλληνας απέφυγε όσο μπορούσε την εισαγωγή στο ΧΑΑ, και όσο ήταν εκτός δε μοίραζε μερίσματα.

      Διαγραφή
    3. Όσα έγραψα παραπάνω είναι προφανώς προϊόν bias απ' τη μεριά μου, οπότε ανυπομονώ να τα γειώσετε ή και επιβεβαιώσετε με το δικό σας τρόπο.

      Ευχαριστώ και πάλι

      Διαγραφή
  24. Τώρα θα φωνάζει ο κύριος spooky αλλά τι να κάνω .... αυτοί εκεί στον ΔΡΟΜΕΑ είναι πολύ ατσαμήδες. Δεν ξέρουν να την κάνουν τι δουλειά καλά ... αυτός που έπαιρνε 1 τεμάχιο στα υψηλά του 0,244 δεν του είπαν ότι κλείσιμο δεν φτιάχνεται έτσι???
    Βρεεεεε δείτε πως την κάνουν ωραία τη δουλειά οι Παπουτσάνιδες .... με αγορές ιδίων , με όγκους και όχι με στο στανιό.

    Τελικά οι Παπουτσάνιδες δεν μπορούν να κρυφτούν πλέον ότι πάνε καλάαααα, πολύ καλάαααα και φέτος θα δουν και καλά κερδάκια.
    Κύριε χασαπακλα ... πήρατε κανένα τεμάχιο??? Ή μόνο κοιτάτε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω δεν πιστεύω οτι ειναι ατζαμηδες. Τεμάχια προς πωληση απο μικρούς προσπαθούν να βγάλουν. Το χαρτι από κατω ειναι κούφιο και καποιος απελπισμένος (οπως ο κύριος με τα 60.000 τεμάχια προχθες) πρεπει να τα χώσει στο -20%. Αυτο βλέπω εγω.

      Διαγραφή
    2. Μόνο κοιτάζω - ακόμα είναι νωρίς ! Περιμένω το 20-21 - αν δεν πάει χαλάλι της - πάμε για αλλά. Πάντως από την ώρα της επισήμανσης οι όγκοι έχουν φουσκώσει (και για Αύγουστο) είναι αρκετά καλοί.

      Διαγραφή
    3. ΚυριοιΔρομεα και χασσπακλα εινσι φανερο ποια ειναι τα καθαροαιμσ και ποια ειναι τα ΒΟΔΙΑ που ουτρ στην εταιρια τους πιστευουν και ουτε φραγκα εχουν

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη μην μου γκρινιάζετε. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Δεν ανησυχώ.

      Διαγραφή
    5. Είναι καθαρόαιμο κύριε Δρομέα ... τι να συγκρίνω τώρα???

      Διαγραφή
    6. «Δρομέας» ο Παπ & με όγκους αρκετά καλούς για τα κυβικά του.

      Διαγραφή
    7. Οι άνθρωποι το έχουν δουλέψει καλά ... πολύ καλά το story. Αγορές ιδίων στα χαμηλά, να ξεκκολήσει το χαρτί, να κερδίσει και η εταιρία. Αγορές οι βασικοί, στα μουλωχτά ... θα βγάλει και κέρδη .... brand name έχουν ... κέρδη δεν είχαν , θα βγάλουν και απο αυτά. Χαλαρά τους βλέπω στα 0,45 μέχρι να ανακοινώσουν ετήσια αποτελέσματα.

      Διαγραφή
    8. Το τέλειο υπόδειγμα!
      Νοικοκύρεμα - Ανάπτυξη - Αγορές

      Διαγραφή
  25. http://www.karatzis.gr/index.php?menu_id=73&menu2_id=63&menu3_id=106&module=menu&lang=gr

    Θυμάμαι σας άρεσε ο πωλητής...κάποτε.

    http://www.4-traders.com/TUI-470539/news/TUI-to-open-new-Robinson-Club-in-Crete-24885237/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Προς ορισμένους κύριους ... δηλαδή είδατε την αγορά μας να πλησιάζει ξανά τα 850. 800 είχε και το 1996 .... 800 και σήμερα .... είδατε μερικά χαρτάκια να διπλώνουν και αμέσως τη βαφτίσατε ακριβή και ότι τάχα μου εξαντλήθηκε??

    Με συγχωρείτε, αλλά είστε άσχετοι απο χρηματαγορές.
    Τελικά μόνο ο Τάκαρος και ορισμένοι ολίγοι Τακαροπληκτοι βλέπουν παντού γύρω τους τζαμπατζίλα και φθήνια .... θα έρθουν πάλι τα ξενάκια και θα τα σαρώσουν όλα. Όχι τράπεζες, ούτε ΑΕΕΑΠ ούτε κωλομπιθρόξυλο δεν θα αφήσουν.

    Όσο για το κεντρικό θέμα αυτού του thread .... αφού ξεκουραστεί ... μετά θα ξεκινήσει η ανηφόρα προς τα 5!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει μόνο λίγο προσοχή, καθώς υπάρχουν αρκετές χρεοκοπημένες εταιρίες που έχουν ξεμείνει, ΚΑΚΩΣ, στο ταμπλό. πχ ΣΙΔΜΑ .... μα είναι δυνατόν αυτή να την αφήνουν να διαπραγματεύεται ακόμη???
      Εδώ και τώρα ... να πάρουν τον έλεγχο οι τραπεζίτες στις μπατιρημένες και να βρουν αγοραστές. Να γίνουν τα ζόμπι , επιτέλους εταιρίες και όχι κινητές νάρκες, που ο κάθε ατζαμής είναι έτοιμος να τις πατήσει.

      Διαγραφή
    2. Και ας δείξουν λίγη επιείκεια σε εταιρίες σαν την MEDICΟN ας πούμε ... επιείκεια, αλλά με μνημόνιο. Μνημόνιο που θα λέει για παράδειγμα να κουρευτούν οι μισθοί του ΔΣ κατά 70% και κατόπιν πάμε για αναχρηματοδότηση ....

      Διαγραφή
  27. κύριε Μιχάλη συνεχίζουμε απο εδώ .... γιατί το προηγούμενο thread έχει τιγκάρει απο τα σχόλια και σε λίγο δεν θα εμφανίζονται.
    ---------------------------------------------------
    Μιχάλης Π.4 Αυγούστου 2017 - 8:38 μ.μ.

    Κύριε Τάκη,

    Θαυμάζω τον ενθουσιασμό σας, και μακάρι να τον συμμεριζόμουν. Η αλήθεια είναι δε ξέρω πολλά για τράπεζες και έχω τσουρουφλιστεί στο παρελθόν.

    Αλλά σκεφτείτε και αυτά τα γνωστά :
    1) Ποιος και γιατί να φέρει καταθέσεις στην Ελλάδα που έχει βγάλει έξω;
    2) Καπιταλ κοντρολς
    3) Δανείζουν στις υγειείς επιχειρήσεις με 6% και 7% επιτόκιο ενώ αναδιαρθρώνουν το κάθε Μπουτάρη και Δάβαρη ( αντιπροσωπεία hyundai ) με 10ετή δάνεια, 3% σταθερό. Οι ξεφτιλισμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Μιχάλη ...

      Στο 2)
      Τα Capital Controls μπήκαν εξαιτίας ΣΥΡΙΖΑ ... αν δεν είχε ανέβει στην εξουσία ο Αλέξιος ο εκπορδιτής των μνημονίων δεν θα είχαμε capital controls.
      Με το που βγαίνει ο Κυριάκος τελειώνουν τα capital controls .... αυτό θα έχει μια αύξηση στην τιμή των τραπεζών τουλάχιστον 50% απο τα επίπεδα που θα βρίσκονται τότε.

      Στο 3) πιστεύω ότι προσπαθούν να περισώσουν ότι σώνεται και γιαυτό αναδιαρθρώνουν τους ξεφτίλες ....
      όταν τα ξενάκια πειστούν θα πάρουν πλειοψηφίες στις τράπεζες και θα βάλουν δικό τους ΔΣ ... όπως έγινε με ΟΤΕ και τότε τέλος οι παπαριές.

      Όμως δείτε αυτό
      https://prnt.sc/g4fc7z

      Αυτό δείχνει το επιτόκιο που δίνει η τράπεζα ΑΛΦΑ στους καταθέτες.
      έξοδα τόκων/καταθέσεις και προκύπτει ότι όλο και αποκλιμακώνετε η ρευστότητα της ΑΛΦΑ.
      Απο το 2012 και κατόπιν όλο και μικρότερα επιτόκια δίνει στους καταθέτες της .... δεν τους έχει ανάγκη.

      Δείτε και αυτό .... είναι σε δισεκατομμύρια τα καθαρά έσοδα απο τόκους της ΑΛΦΑ

      https://prnt.sc/g4ffnj

      Να θυμίσω μόνο ότι απο το 2013 είναι ενσωματωμένη και η Εμπορική.

      Η ΑΛΦΑ δεν χρειάζεται άλλες καταθέσεις ... τις θέλει μόνο για να αποκτήσει επιπλέον ρευστότητα ... οι καταθέσεις θα αυξηθούν και άλλο αφού ο Τσεκεβάρα της Ελλάδος αποδείχθηκε μπουχέσας .... θα κορυφωθούν με την έλευση Κυριάκου.

      Διαγραφή
    2. Άντε δείτε και αυτό

      https://prnt.sc/g4fip4

      Το 2013 ενσωματώνεται η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ... γιαυτό ανεβαίνουν τόσο πολύ οι καταθέσεις.
      Δείτε τη ζημιά κάνει ο Τσίπρας το 2015 ...
      Εγώ νομίζω ότι με 35 δις καταθέσεις η ΑΛΦΑ είναι μια χαρά
      21 και 23 δις είχε το 2005 και 2006 ... άντε και 12 δις απο Εμπορική .... 35 δις μια χαρά για την ΑΛΦΑ

      Διαγραφή
    3. Δεν συμφωνω κυριε Τάκη οτι αν φυγουν τα cc οι τράπεζες εχουν ενα 50%. Τον σταυρό τους κανουν οι τραπεζίτες να υπαρχουν cc για παντα, να εκλείψει τελειως το μετρητο και να κινείται η αγορα ΜΟΝΟ για με κάρτες που αφήνουν στις τράπεζες καλα περιθώρια κέρδους.

      Διαγραφή
    4. Τα capital controls θα φύγουν στο πρώτο έτος διακυβέρνησης του κυριάκου ... προς το τέλος, του 1ου έτους. Και μπήκαν τα capital controls διότι ουδείς εμπιστευόταν τη διακυβέρνηση της χώρας απο τους Τσιπροκαμένους με αρχιστρατηλάτη τον Γιανη τον Μπαρούφα. Ούτε οι αριστεροί ... Λαφαζάνιδες και Βαλαβάνιδες εμπιστευόντουσαν τους δικούς τους. Αφού η κομουνίστρια έστειλε την μάνα της να σηκώσει τα φράγκα που είχε πριν κλείσουν οι τράπεζες.

      Οι κάρτες στην ΑΛΦΑ συνεισφέρουν οι πιστωτικές 64 εκατ. και οι συναλλαγές 46 ... δηλαδή σύνολο 110 εκατ. περίπου .... όταν έσοδα απο τόκους είναι 2,66 δις και έσοδα προμηθειών 373 εκατ.

      Άρα τα 110 εκατ. μπροστά στα 2,66+0,373 = 3 δις είναι μόλις το 3,66%

      Διαγραφή
    5. Οι κάρτες και τα pos που αφήνουν στις τράπεζες καλα περιθώρια κέρδους είναι ένας επιπλέον λόγος για να τις ξανασκεφτούμε επενδυτικά (για 1η φορά από το 2011 οι τακαρόπληκτοι) κυριε Δρομέα. Εννοείται πως αποκλείεται να παιχτούν εάν πρώτα δεν μαζευτούν απ΄τα ξενάκια (τουλάχιστον για το υπόλοιπο της χρονιάς). Μετά θα βγουν οι "σωστές" εκθέσεις και θα τις πουλήσουν στα πελατάκια τους (επίσης ξένους-οι ντόπιοι είναι άφραγκοι και μύωπες...πρέπει το χαρτί να διπλασιάσει για να το διακρίνουν). Τέλος πάντων επειδή οι ΑΜΚ είναι αναπόφευκτες και απαραίτητες για να μαζευτούν τα χαρτιά απ΄αυτούς που πρέπει, θα δούμε στο σωστό χρόνο πως θα παίξουμε το παιχνίδι-με αδιάθετες). Όπως έχω ήδη πει περιμένω θετικό νέο αυτήν τη φορά απ΄την Fitch στις 18 Αυγούστου.

      Ως προς την επιστροφή των καταθέσεων θα συμφωνήσω με τον κύριο Τάκη (καθόλου περίεργο) για πολλούς λόγους όπως

      1) Είναι πόνος να ζεις μακρυά απ΄τα χρήματα σου (ανασφάλεια).

      2) Τα αρνητικά επιτόκια-χρεώσεις των ξένων τραπεζών στους καταθέτες εκτός κι αν αγοράσουν κάποιο δικό τους επενδυτικό προϊόν (υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις πχ τράπεζα Κύπρου αλλά μετά το κακό παρελθόν δύσκολο να την προτιμήσει κανείς). Ο κ. Κοτζαμάνης στο Euro2day έχει αναφερθεί πολλές φορές σ΄αυτό το θέμα.

      3) Η κρίση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες στην Ελλάδα πχ στα ακίνητα (βοήθησε κι ο ΕΝΦΙΑ). Στην παραλιακή Αττική (αραβική προτίμηση) ξεκίνησαν να κτίζουν πάλι.

      4) Δεν είναι απλά ο Κυριάκος. Ο σεβασμός στην ατομική ιδιοκτησία βρίσκεται στην βάση της ιδεολογίας του συντηρητικού κόμματος σε αντίθεση με τους Λαφαζαναίους, Ζωές, Στρατούληδες και λοιπούς λήσταρχους (κατα φαντασίαν "αγωνιστές")

      Διαγραφή
    6. Εγω θα επιμείνω κυριοι. Οι κάρτες ειναι το μελλον των τραπεζών. Ακοπα εσοδα μερα μπαινει μερα βγαίνει.

      Διαγραφή
  28. Είχα ξεχάσει την ενσωμάτωση της Εμπορικής ολα έρχονται στο μυαλό μου σαν να έγιναν χθες,σαν να έγιναν την ίδια περίοδο..
    Αυτα τα νούμερα ειναι σχεδόν τέλεια,δηλαδή μιλάμε για μια αρκετά μεγαλύτερη τράπεζα με περίπου ίδια λειτουργικά έξοδα και μια διοίκηση που εχει μάθει το μάθημά της,προσεκτικές κινήσεις,απομειώσεις,καλές επισφάλειες και σταδιακή συρρίκνωση της εξάρτησης της απο ΕΚΤ...Και αν απο τα κόκκινα που ειναι αρκετά δις πάρουν ενα 10-20% σε κάποια χρόνια τι τους χαλάει??Τα capital ειναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης των αγορών..
    Οι κάρτες, τα e-banking και τα συναφή ειναι θετικά για την τράπεζα απο την άλλη η πάταξη της φοροδιαφυγής με έλεγχο των λογαριασμών και των φορολογικών δηλώσεων για πόθεν εσχες μέσα απο προγραμμα και σε 2 μέρες ειναι αγκάθι..
    Κυριε Τάκη για τιμές ειναι δύσκολο να απαντήσω αλλα φανταστείτε τι έκανε η ΔΕΗ το μεγαλύτερο κρατικοδίαιτο χαρτί της Ευρώπης( που γέμισε με φέσια γιατί ο κόσμος μόνο το ρεύμα δεν πλήρωνε και πληρώνει απο κει) ποσό μάλλον μια τράπεζα που δείχνει μια πολυ σοβαρή δουλεια(αν και την θυμάμαι απο παλιά αρκετά μετρημένη και σοβαρή σε σχέση με άλλες)
    Συμπερασματικά λοιπόν θα μπω στα σίγουρα με αρκετά κομμάτια τώρα 30% του κεφαλαίου που σκέφτομαι να παίξω στην συγκεκριμένη αν δείξουν τόσο μεγάλη σοβαρότητα και κάνουν καμία ΑΜΚ τουλάχιστον 3 δις μπαινω με όλο το κεφάλαιο που εχω στο χρηματιστήριο ξαπλώνω στον καναπέ και την ξανάκοιτάω όταν κλείσει 2 χρόνια ο Κυριάκος.
    Κύριος Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Μάνο στη κορύφωση του bull market στο οποίο αυτή τη φορά θα συμμετέχουν και οι τράπεζες βλέπω για ΑΛΦΑ κεφαλαιοποίηση 30 δις ευ΄ρω

      Ετήσιες απομειώσεις ΑΛΦΑ
      https://prnt.sc/g4ham3

      Συνολικές απομειώσεις ανά έτος
      https://prnt.sc/g4ha87

      Διαγραφές δανείων ανά έτος
      https://prnt.sc/g4hbec

      Απο το 2007 εως σήμερα έχουν διαγραφεί συνολικά 6,245 δις ευρώ δανείων .... έχουμε και συνολικές απομειώσεις το 2016, 12,558 δις. Άρα έχουμε βγάλει σύνολο 18,8 δις ευρώ περίπου απο δάνεια.

      Στα 65 δις ευρώ σε δάνεια η ΑΛΦΑ έχει αφαιρέσει τα 18,8 δηλαδή 29% .... τι μας έχει μείνει?? Άλλο ένα 10% επειδή λέει ότι το 40% δεν είναι εξυπηρετούμενα. ΟΚ .... αλλά απο εξασφαλίσεις δεν έχουμε τίποτα.

      Εγώ λέω ότι είμαστε στον πάτο του βαρελιού .... η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Διαγράφουμε και τα υπόλοιπα προβληματικά δάνεια όπως μας βολεύει.... Τσεκεβάρες αντιπολιτευόμενους δεν έχουμε .... η Μπαρουφακιάδα μας τελείωσε, αλλά δεν υπάρχει απειλή. Τα χειρότερα είναι πίσω.

      Διαγραφή
    2. Για εμένα ο καλύτερος τρόπος αγοράς είναι ο εξής ....
      αγοράζω κάθε πρώτη βδομάδα το ίδιο ποσό ανεξαρτήτου τιμής και για διάστημα 2 ετών ήτοι 24 μηνών. Εκτός αν αντιληφθώ ότι ξεκίνησε η άνοδος οπότε ορμάω με τα μπούνια. Προς το παρόν σταδιακές αγορές.

      Διαγραφή
    3. Κυριε Τάκη θα κλάψω,ακριβός αυτο πιστεύω και εγώ·οτι θα δούμε το 2 μπροστά
      Και επειδή δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο (πάτος του βαρελιού-κατάσταση διαχείρισιμη) γι αυτο και αποφάσισα να είμαι πολυ επιθετικός 30% στον "πάτο" μετά αύξηση θέσης στον διπλασιασμό για να μην χαθεί το τρένο και όταν εξαληφθει κάθε περίπτωση "οπισθοχώρησης" είτε μια ΑΜΚ είτε οτιδήποτε βάζω ολο το ταμείο που εχω για το ΧΑ στην μετοχή και περιμένω
      Αλλα επειδή είστε ποιο έμπειρος απο μένα και επίσης σέβομαι απεριόριστα την άποψη σας θα πράξω όπως μου προτείνετε ξέρω οτι αν ειναι να ξεφύγει πολυ θα το αντιληφθείτε πρώτος και θα μας ανοίξετε τα μάτια
      Κύριος Μάνος

      Διαγραφή
    4. Kύριε Μάνο το 2 μπροστά στο δείκτη λέτε?

      Διαγραφή
    5. 20 ευρώ και άνω η ΑΛΦΑ εννοεί κύριε ανωνυμε ... συμφωνεί δηάδή ότι βλέπω για ΑΛΦΑ κεφαλαιοποίηση 30 δις ευρώ .... στο βαθύ , μέλλον και με Κυριάκο πρωθυπουργό βεβαίως βεβαίως. Με τσιπροβαρουφακιδες και Δραχμαζανιδες με Βαλαβάνιδες όλα αυτά τα μηδενίζουν στο άψε σβήσε.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη με ΑΜΚ 3δις ενδιάμεσα{κατευθείαν ή σε δύο δόσεις τα επόμενα χρόνια} αυτό αυτό μέχρι τα 10ευρώ δε θα ήταν?

      Διαγραφή
    7. Δεν ξέρω αν θά γίνουν ΑΜΚ .... απλώς αναφέρω ένα νουμερο 4 με 5 δις για την ΑΛΦΑ που θα ήθελα εγώ είτε να γίνει ΑΜΚ, είτε να παρθούν επιπλέον απομειώσεις .... για να αισθάνομαι εγώ ότι η τράπεζα είναι πεντακάθαρη πλέον και πάει για καινούργια πράγματα.

      Πιθανόν να απομειώνουν 1 δις κάθε χρόνο και να εμφανίζουν κέρδη μόλις 200 εκατ. αντί για 1,2 δις .... να το κάνουν για μερικά χρόνια.
      Μπορεί να κάνουν μια μικρή ΑΜΚ ... 1 με 2 δις το πολύ .... δεν ξέρω.

      Το θέμα είναι να έρθει κάποιος και να πάρει πλειοψηφικό πακέτο, διότι ακόμη η τράπεζα είναι ορφανή.

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστώ καλή η ιδέα για το πλειοψηφικό πακέτο.Μπορεί αυτό να γίνει με αύξηση κεφαλαίου.

      Διαγραφή
  29. Αν αρχίσουμε να βλέπουμε και κανένα προσεχτικό δανειάκι εξωστρεφές θα αρχίσω να πετάω απ τον καναπέ!!Αντε να δούμε Κυρικο μόνο μη μας τα φας ολα,τα ξενακια σε περιμένουν για να κάνουν πάρτι και γω λέω αντί να κοιτάω απ την κλειδαρότρυπα να μπω να παρταρω όποτε
    1 πρέπει να προσέχω να μην πάω να μπω και η είσοδος ειναι πανάκριβη και φάω πόρτα και
    2 να μπω και να μην μπορώ να πάρω ποτά
    Το πάρτι πάντως θα γίνει αργά η γρήγορα
    Κύριος Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. καλησπέρα ,ζητησες και την αποψη του κοινου σου για μετοχες που κατέχουμε και γιατι τις επιλεξαμε θα αναφερθώ σε παπ και ανεμο που εχω θεση,
    παπ δειτε το παρακατω βιντεο https://www.youtube.com/watch?v=SJ9GI0M7qeI
    μου αρεσαν αυτά που ακουσα ,ο νεος ιδιοκτητης που δινει την συνεντευξη πρωτα εργαστηκε για την εταιρια και μετα πηρε τα ηνια ,προφανως την πιστεψε ,εχει το πιο συχρονο εργοστασιο στην νοτιανατολικη ευρωπη,αμυντικος κλαδος,brandname,την ευνοει η ανοδος του τουρισμου λογω ξενοδοχείων εκανε ογκους χαμηλα οπου αλλαξαν πολλα κομματια μεταξυ τους ,δεν βγαζει κερδη ακομα θεωρω ότι είναι θεμα χρονου.
    ΑΝΕΜΟΣ αμυντικος κλαδος με μελλον ,η ευρωπη προωθει και ζητα τριπλασια MW από πρασσινες πηγες ενεργειας μεχρι το 2030,προωθει το μεγαλυτερο αιολικο στην ηπειρο σε βαθος διετιας θα εχει διπλασιασει τα ΜW ,το χαρτι είναι σε χερια θεσμικών δεν υπαρχουν μαριδες στο χαρτι,17 ατομα προσωπικο στον ομιλο,70% περιθωριο κερδους το υψηλοτερο στο ΧΑΑ που της επιτρεπει από την εισαγωγή της να εχει αυξησει το δυναμικο αλλα όχι τον δανεισμο της. τιμη στοχο υπο προϋποθέσεις μπορει να είναι μια καινουργια ΜΠΕΛΛΑ.με εκτιμηση ΑΥΓΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα σας,

    Τι να πρωτοσχολιάσει κανεις.

    1) Ο ΠΑΠ όπως είπατε θα πεεί πολύ καλά κ. Τάκη. Περιμένω να δω και ποσοστό εξαγωγων. Πάντως από τη μέρα που τον πιάσατε στο στόμα σας και γράψατε στον κ. Λουκά "Πάντως το 20% θα το έσπαγα σε μικρές μετοχούλες ... θα έπαιρνα μερικά χιλιαρικάκια , 1000 ή 2000 ή 3000 ευρώ το πολύ εταιριούλες όπως Δρομέας, ΠΑΠ, ΑΣΚΟ και τέτοια κόλπα ... 10 με 15 τέτοιες θα έπαιρνα." από εκεί και μετά εκτοξεύτηκε. Ώρες ώρες δεν ξέρω αν είναι η αγορά που επιβραβεύει ή αν είναι Τακαρόπληκτοι που περιμένουν να δώσετε σύνθημα για κανά χαρτί. Το ίδιο θυμάμαι είχε γίνει και ΚΥΡΜ την ημέρα που δώσατε το σύνθημα με τα μάρμαρα.

    2) Σχετικά με το ΔΡΟΜΕΑ για να ειμαι ειλικρινής πάντως τον έχω από τότε που ανακοίνωσε τα ετήσια σε στενή παρακολούθηση. Είναι σε οριακό σημείο για comeback αν και δεν κατέχω μετοχές.

    3) Θεωρώ ότι και η ΙΝΤΚΑ λογικά προ εκπλήξεων θα το γυρίσει σε κέρδη φέτος αφού βλέπω IDE kai ιντρασοφτ να πηγαινουν καλά ενώ ΙΝΤΡΑΚΑΤ σταθεροποείται. Αφήστε που και ο κυρ Κόκκαλης θα θυμηθεί να κάνει κανά παίγνιο τώρα που φτιάχνεται η ψυχολογία. Αν και επειδή ποιοτικά δεν είναι ότι καλύτερο να μπλέκει κανείς εκεί.. Αυτό και δεν επεκτείνομαι άλλο αφού μετοχές όπως ΙΝΤΚΑ και ΦΦΓΚΡΠ δε πρέπει να μπλέκουν οι νυκοκυραίοι που λέτε.

    4) Τέλος και σημαντικότερο μακροοικονομία και τράπεζες.. κ. Τάκη θα με κάνετε να ξαναανοίγω τραπεζικούς ισολογισμούς και έχω να τους πιάσω πάνω από χρόνο τώρα. Μας έχει φύγει και ο κυρ Κωστόπουλος που πάντα έδινε σύνθμα με τις αγορές του. Πάντως ακούω ότι στη ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ που μπήκε ο άλλος ο αρχιτραπεζίτης ο κ. Σάλλας δεν δίνουν μερίδα ούτε για πλάκα. Όπως και να το πείτε είναι και αυτό σύνθημα. Απο εκεί και πέρα τα ξενάκια όπως τα αποκαλείτε ακουν ακόμα για Ελλάδα και τους σηκώνετε η τρίχα. Όταν μιλάω και τους εξηγω ότι και πολιτικά αλλάζει η χώρα και ότι τα χειρότερα είναι πίσω κάτι κουνάν το κεφάλι δυστακτικά κάτι μου λένε για ρίσκο κάτι ότι προτιμούν να επενδύουν Ασία-Βιετναμ και κάτι τέτοια... Προς το παρόν λίγοι έχουν ξυπνήσοι και βλέπουν τι παίζει. Οι δε παλιοί που έχουν καεί ούτε θέλουν να ακούν για ΧΑ και τράπεζες.. Που θα πάει κάποια στιγμή θα ξαναγίνουμε τις μόδας.

    Καλό βράδυ.

    thecoffeeroomboy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Καιρό είχα να ερωτευτώ χαρτάκι όπως τον ΠΑΠ ... τι να πω?? Απο στρώσιμο παιχνιδιού στο ταμπλό??? Απο την εταιρία που θα πάει καλά??? Δεν ξέρω μου αρέσει πολύ.
      Τώρα γιατί ανεβαίνουν? Αγοράζουν οι Τάκαροι?? Αγοράζουν οι Τακαρόπληκτοι? ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ οι market makers και τους χαλάω την πιάτσα? θέλετε πωπωφαρδεία? Θέλετε εμπειρία να μπορώ να βλέπω ταμπλό?
      Θέλετε λίγο απο όλα? πάντως το μίγμα είναι εκρηκτικό. Οπότε μην απορείτε.

      Διαγραφή
    2. Για ΔΡΟΜΕΑ ποστάρω αυτά που τους έλεγα απο το 2013 ...

      Τάκης Μορφονιός11 Ιουνίου 2013 - 8:34 π.μ.

      Το πρόβλημα του Δρομέα είναι οι πωλήσεις. Μπορεί να κλείνει δουλειές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτές προκύπτουν απο διαγωνισμούς - οπότε και το περιθώριο κέρδους συρρικνώνεται για να κερδίσει τον διαγωνισμό. Συν ότι τα προϊόντα του Δρομέα είναι πολύυυυ ποιοτικά και απευθύνονται για Γερμανικούς και ποιοτικούς κώλους. Εδώ στην Ελλάδα, δεν πουλάει τίποτα. Εδώ ο Ελληνικός κώλος θέλει ψευτοδουλειά, που να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ποιοτική. Πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην λιανική - δηλαδή τα ΙΚΕΑ με τις φτηνοκατασκευές είναι καλύτερα???
      Τρέχει ο Έλληνας να ψωνίσει ΙΚΕΑ. Σιγά το προιόν.

      Να έχει, λοιπόν ο Δρομέας, τα ποιοτικά του προίΟντα - αλλά να βγάλει και άλλες σειρές, φτηνοδουλειές για τον κάθε Έλληνα που γουστάρει φτήνιες.
      Είμαι περίεργος πως η συνεργασία με τη Neoset θα λειτουργήσει και αν βοηθήσει την εταιρεία να μπει στην λιανική. Ήταν καλή κίνηση!!

      Όποιος νομίζει ότι ο Δρομέας θα καταφέρει να στείλει τον τζίρο του στα ύψη σε μερικά χρόνια - τότε είναι τσάμπα, ειδικά κάτω απο τα 0,3.
      Όμως το σήμερα, δείχνει πανάθλιες ταμειακές χρηματοροές - λόγω πεσμένων πωλήσεων - όπου με αυτές ούτε ένα ευρώ δάνειο δεν μπορεί να αποπληρώσει και θα του δημιουργήσουν μεγάλα μελλοντικά προβλήματα.

      Αντί όμως να παίζει κάποιος το hot story της ζομποτράπεζας Πειραιώς - που λέει ο κυρ Λεωτσάκος - καλύτερα να παίζει το hot story του Δρομέα.

      Ο Τάκαρος όπως έχω πει αρκετές φορές, ακόμη απέχει.
      Θέλει να δει την εταιρία να μπαίνει γερά στην λιανική και να φτιάχνει ταμειακές ροές - όπως ακριβώς έκανε το ΘΩΡΗΚΤΟ πριν 3 χρόνια.

      Διαγραφή
    3. Για το 4) θα θυμάστε τι μάχες έδινα το 2013 να μην βάλουν φράγκο οι μικροί στις ζομποτράπεζες .... θα ποστάρω μόνο μερικά που βρήκα
      ...........................................................
      Τάκης Μορφονιός19 Ιουνίου 2013 - 11:24 μ.μ.

      Προσοχή γκουρουδέοι. Μην σας παραμυθιάζουν, ότι τάχα μου το PARAMOUNT SERVICES HOLDINGS LIMITED έχει 8,99% στην ΑΛΦΑ.
      Παραμύθια της χαλιμάς.
      1,28% έχει στην ΑΛΦΑ. Δηλαδή τίποτα. Εσείς έχετε περισσότερα απο το Paramount.
      Που πας βρεεεεεε καραμήτρο ξυπόλυτε Άραβα με 1,28%???
      Θαααααααααααα μπορεί να φτάσει στο 8,99% αν εξασκήσει τα δικαιώματα του.
      Και γιατί δεν τα εξασκεί περικαλώ??? Τι περιμένει??
      Καλά αυτοί οι Άραβες πρέπει να τους έχουν πιάσει πολύ κορόιδα. Απο πότε αγοράζουν βρεεεεε Άλφα??? Ακόμη 1,28% έχουν???? μπουχαχαχαχα
      Πόσα χάνουν??? Πόσααααα???

      Καλά κρασιά.
      Όπως και κάτι για Citi Που γράφουν ότι τάχα μου έχουν 5,48% - άλλα παραμύθια. Αααααν εξασκήσουν τα δικαιώματα τους. Μεταξύ μας τώρα. Σιγάααα μην υπάρχει κανένα Citigroup. χαχαχαχαχα
      Μα καλά - το ίδιο κόλπο σας κάνουν, 10 χρόνια και ακόμη να το μάθετε??

      Ο μόνος μέτοχος στην ΑΛΦΑ είναι το ΤΧΣ με 83,66% τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για αγρίους.

      Επειδή βλέπω γκουρούδες πολλούς βλάκες να κυκλοφοράνε στις χρηματαγορές - μόνο στα 2 δις κεφαλαιοποίηση θα σκεφτούμε αν πρέπει να τους σαρώσουμε την χαρτούρα. Μέχρι τότε μπορούμε να τους τα παίρνουμε απο το TRADE.
      Όποιος έχει διαβάσει τις αναλύσεις μου - έχει καταλάβει το σκεπτικό.
      ---------------------------------------------------------------
      Τάκης Μορφονιός19 Ιουνίου 2013 - 12:24 π.μ.

      Κύριε Λουκά να μην ξεχνάτε ότι οι ζομποτράπεζες είναι πανάκριβες. Ποιοί νομίζετε ότι θα ακολουθήσουν το ράλλυ.

      Μόνο οι άμπαλοι φιτσουλέοι. Οι λεφτάδες απέχουν.
      Οπότε δεν έχουν πολλά περιθώρια.
      6 δις χρηματιστηριακή αξία, η EYROBANK!!!
      τεράστιο νούμερο.

      Άντε να βάλουν τον χαζο κυρ Αντρέ να καπνίσει κανένα πούρο, μπας και τσιμπήσει κανένας βλάκας. Μέχρι εκεί. Οπότε εγώ θα σας έλεγα - αν στήσουν παίγνιο απο αυτά τα επίπεδα, τα 2 είναι πολλά, πάρα πολλά.

      Για να στηθούν ωραία παίγνια στις ζομποτράπεζες πρέπει να πάνε κάτω απο τις ΑΜΚ. κανά -20%, άντε -30% και απο εκεί να τις σηκώσουν και να βάλουν μέσα τους βλάκες στο τζογοπαίγνιο.
      -----------------------------------------------------------
      Τάκης Μορφονιός11 Ιουνίου 2013 - 1:06 μ.μ.

      To 2004 η Ευρωβ είχε ίδια 2 με 3 δις ευρώ με την Ελλάδα στα πάνω της, να τρέχει στο φουλ.
      Η Πειραιώς, τότε, είχε κάτι λιγότερο απο την ΕΥΡΩΒ. Με το ζόρι 2 δις.

      Σήμερα με τόσα προβλήματα δεν έχουν καμιά λογική να έχουν αξία 5 και 8 δις.

      Ο κυρ Λεωτσάκος, σήμερα τα ξέχασε τα 8 δις της Πειραιώς που μας έλεγε ότι τάχα μου αξίζει. Μιλάει τώρα για 5 δις. Θα κατέβει και άλλο.
      Αχ αχαχαχαχ Πέτρο κακό παιδάκι. Ντα ντα!!! 5 δις το σαπακόχαρτο. Γιατί???
      Επειδή της έδωσαν μερικά ζόμπι και τα ξύπνησαν απο τα μνήματα τους για να τα σώσει το Ελληνικό δημόσιο μην καταρρεύσουν αλά Κύπρο??

      Γιατί κυρ Πέτρο μας θα πρέπει η Πειραιώς του 2013 να έχει μεγαλύτερη αξία από την Πειραιώς του 2004???

      Επειδή είναι sexy hot story??? μπουχαχαχαχα μα που τα βρίσκουν αυτά και τα γράφουν??
      Για hot story δεν ξέρω, αλλά sex story σίγουρα είναι!!

      Διαγραφή
    4. Υποκλίνομαι κύριε Τάκη. Δεν στέλνετε κανά βιογραφικό προς Σέρρες μεριά μήπως και αναλάβετε το management και δούμε προκοπή?

      Διαγραφή
  32. Δυστυχώς όσοι από τον κύκλο μου παίζαν χρηματιστήριο είναι στην απέξω και με κοροϊδεύουν που ασχολούμαι ακόμα. Φοβάμαι πως όλοι αυτοί θα αρχίσουν να μπαίνουν όταν ο δείκτης πάει στης 1500 και θα αγοράζουν ΟΤΕ στα 25, ΔΕΗ στα 10 κτλ . Θα έρθει καμιά παγκόσμια κρίση τότε και θα κάνει πίσω το ΧΑΑ και θα μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι για μιά ακόμα φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Profile 1
    Πρόκειται για μια εταιρεία ανάπτυξης λύσεων λογισμικού για το διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο καθώς και τον δημόσιο τομέα.
    Οι πωλήσεις της το 2016 έφθασαν στα 9,3 εκα. ευρώ, απο 9,4 εκατ. το 2015 .... όταν το 2007 ήταν 16,6 εκατ. ευρώ (ρεκόρ πωλήσεων) και το 2008 ήταν 16,5 εκατ. ευρώ.

    https://prnt.sc/g4n5yh

    Απο το 2007 οι πωλήσεις της Profile έχουν μειωθεί κατά 44% ..... όμως οι πωλήσεις των χρηματοοικονομικών λύσεων, έχουν παραμείνει, σχετικά, σταθερές στα 8,2 εκατ. ευρώ απο 8,7 εκατ. το 2008.

    Αντίθετα οι πωλήσεις επιχειρηματικών λύσεων έχουν καταβαραθρωθεί στα 1,1 εκατ. ευρώ, απο 7,9 εκατ. ευρώ το 2008.

    https://prnt.sc/g4n66k

    Είναι προφανές ότι ο όμιλος έχει στραφεί κυρίως προς τον χρηματοοικονομικό τομέα και διαβλέποντας εγκαίρως την ύφεση της Ελλάδος, που συνοδεύτηκε με την πτώχευση της .... φρόντισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στο εξωτερικό.

    Έτσι, απο το 2006 και κατόπιν η εταιρεία απέκτησε διεθνή παρουσία, με γραφεία στη Γενεύη, στο Ντουμπάι, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη και στη Λευκωσία.

    Έχει λοιπόν δημιουργήσει σημαντικές συνεργασίες με πελάτες σε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα ανά τον κόσμο όπως Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη.


    Μάλιστα, πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά της Γαλλικής εταιρίας Login με το κόστος επένδυσης να αναμένεται να ανέλθει απο 2,5 εως 3 εκατ. ευρώ.

    H Login ιδρύθηκε το 1988 και με αιχμή το προϊόν Acumen / AcumenNet, ειδικεύεται σε χρηματοοικονομικό λογισμικό front-office, trading, risk management και middle office που απευθύνεται σε διαχειριστές διαθεσίμων Τραπεζών (Bank Treasury Departments), για μία πολύ ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών προϊόντων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Forex operations, χρηματιστηριακά και εξωχρηματιστηριακά (OTC) παράγωγα προϊόντα και προϊόντα Κεφαλαιαγοράς, ενώ περιλαμβάνει και λειτουργίες back-office.



    Ενώ λοιπόν οι πωλήσεις του ομίλου Profile είναι πεσμένες κατά 44% σε σχέση με το 2007 όταν και είχε ο όμιλος ρεκόρ κερδοφορίας, θα περίμενε κάποιος να έχει διαλυθεί η εταιρία.

    Κοιτάξτε τι έκανε λοιπόν η διοίκηση Στασινόπουλου.

    Μείωσε τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου απο 5,362 εκατ. το 2007 σε 3,368. Πως έγινε αυτό??

    Καταρχήν οι αμοιβές της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών απο 815 χιλιάδες ευρώ το 2008 έπεσαν το 2016 σε 520 χιλιάδες. Μάλιστα πέρσι ήταν μόλις 416 χιλιάδες ευρώ.

    Κατόπιν μειώθηκε το προσωπικό απο 125 υπαλλήλους για τον όμιλο το 2008 σε 95 το 2016 .... μάλιστα το προσωπικό του ομίλου είχε φθάσει το το 2013 σε 75 άτομα και έκτοτε διαρκώς αυξάνεται, ως μια μικρή απόδειξη ότι οι δουλειές αρχίζουν να πηγαίνουν καλύτερα.


    Οπότε τα EBITDA του ομίλου σταθεροποιήθηκαν απο το 2013 και κατόπιν πάνω απο τα 2,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων είναι 593 χιλιάδες ευρώ (0,05 ευρώ ανά μετοχή) για το 2016 και 893 χιλιάδες (0,08 ευρώ ανά μετοχή) το 2015.


    Η διοίκηση λοιπόν έκανε το αυτονόητο .... μείωσε προσωπικό και κόστη λειτουργίας .... κάτι το οποίο δεν διανοείται να κάνει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας της χώρας και πρέπει να μας επιβληθεί μνημόνιο για να γίνουν τα αυτονόητα .... και πάλι δυστυχώς δεν γίνονται στο βαθμό που θα έπρεπε.

    Η διοίκηση λοιπόν έκανε λοιπόν τις σωστές κινήσεις και άντεξε η εταιρία.
    Σήμερα τα ίδια κεφάλαια είναι στα 17,352 εκατ. ευρώ (1,47 ευρώ ανά μετοχή) απο 15,07 εκατ. το 2008.

    https://prnt.sc/g4n6ns

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Profile 2
      Στο ταμείο υπάρχουν 6,2 εκατ. ευρώ με τον τραπεζικό δανεισμό στα 6,1 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν και άλλα 7,2 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις .... δηλαδή ο όμιλος έχει άμεσα 6,1+7,2 = 13,3 εκατ. ευρώ ... αν θελήσει να τα κάνει επιστροφή κεφαλαίου, όπως έκαναν κάτι Τεγοπουλέοι, Mega Κανάλια και καθένας πτωχευμένος που το παίζει αριστερός , θα έδινε επιστροφή κεφαλαίου 1,13 ευρώ ανά μετοχή .... και κατόπιν θα γέμιζε δάνεια, όπως έκαναν οι κατά φαντασία αριστεροί που κατόπιν χρεοκόπησαν τις εταιρίες τους, αντί να τις θωρακίσουν. Αυτοί όμως θωράκιζαν τις τσεπάρες τους .....
      Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να κάνει η Profile, απλά προσπαθώ να δείξω με λίγα λόγια και με σαφήνεια το πόσο θωρακισμένη είναι και πόσο η αγορά την αδικεί.

      Οι συνολικές υποχρεώσεις φαίνονται αυξημένες καθώς αναγνωρίστηκε επιχορήγηση 5,9 εκατ. ευρώ η οποία θα αποσβεστεί .... οπότε συνολικές υποχρεώσεις 37 εκατ. ευρώ, απο 29,9 εκατ. ευρώ το 2015 και 13,2 εκατ. ευρώ το 2008.
      Σε σχέση με το 2008 οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες κατά 23,8 εκατ. ευρώ .... το κυκλοφορούν ενεργητικό απο 17 εκατ. το 2008 σε 23 εκατ. το 2016.

      Ο δείκτης ρευστότητας (κυκλοφορούν/βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) είναι στο 1,9 απο 1,43 το 2008, Η εταιρεία δηλαδή έχει μεγαλύτερη ρευστότητα σήμερα .... απλώς επειδή προσπαθεί να αναπτυχθεί στο εξωτερικό αυξάνει τις συνολικές υποχρεώσεις (όχι ακόμη τον τραπεζικό δανεισμό), αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλει να δώσει και μέρισμα.
      ...................................................................
      Η ανάλυση της Profile έγινε στις 5/8/2017 με τιμή στο ταμπλό 0,816

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη, είσαι...ΑΡΧΟΝΤΑΣ.Αυτό το κομμάτι με τις υποχρεώσεις δεν κατάλαβα,γιατί δεν ξέρω από ισολογισμούς αλλά μου αρκεί η γενική εικόνα της εταιρίας.Ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριοκο.

      Διαγραφή
    3. Ίσως δεν καταλάβατε ότι η επιχορήγηση μπαίνει στις υποχρεώσεις, ενώ πρόκειται για λεφτά που εισπράττονται ...

      Εξηγώ ....
      Έχω 8 εκατ. ας πούμε ταμείο ... αυτά αναγράφονται στο Ενεργητικό.
      Θέλω να κάνω, ας πούμε ένα αιολικό πάρκο αξίας 10 εκατ. ευρώ, όπου τα 2 εκατ. μου τα επιδοτεί το κράτος.

      Φτιάχνω το αιολικό αξίας 10 εκατ. ... τα 8 εκατ. που είχα ταμείο φεύγουν, αφού δόθηκαν να γίνει το αιολικό ... οπότε στο ενεργητικό εμφανίζεται το αιολικό με 10 εκατ. ευρώ .... όμως τα 2 εκατ που δόθηκαν ως επιχορήγηση μπαίνουν στις υποχρεώσεις.
      Άρα 10 - 2 = 8 όσα λεφτά είχα στο ταμείο.
      -------------------------------
      Τέλος πάντων ... η αλήθεια είναι ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της Profile ολίγον με ανησυχούν ... αλλά αφού δεν προέρχονται απο δανεισμό, δεν έχω κανένα πρόβλημα.

      Διαγραφή
  34. Τα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας και θα είναι οι καταλύτες για την αγορά είναι
    Α) αποτελέσματα 6Μ - ΟΤΕ έδειξε ότι ανακόπηκε η εσωτερική πτώση - να δούμε και τις -άλλες .
    Β) Fitch Rating ανακοίνωση για την Ελλάδα 18 Αυγούστου - όπως είπε και ο Κος Χίπυ κάτι θετικό θα γίνει.
    Γ) νέα απόπειρα για έξοδο στις αγορές - όχι μουφαντένιο σαν το προηγούμενο - στο τέλος του έτους θα επηρεάσει την αγορά.

    Α’ μέρος
    Χασάπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εκεί στον Ασπρόπυργο από την χαρά τους δεν μπορούν να κρυφτούν. Καρφώνουν και την απέναντι μαγαζάρα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σκέτο ΑΤΜ.
    Η πιθανή είσοδος σε δείκτες - νομίζω και οι καλές χρηματοροες* που θα εμφανίσουν θα κάνουν το διυλιστήριο πύραυλο.

    * έγιναν αγορές σε πρώτες ύλες τέλος του ‘16 και στην ΓΣ ειπώθηκε ότι θα επιστρέψει το Α’ εξάμηνο η αγοραπωλησία - οπότε θα στρώσουν και οι χρηματοροές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα κύριε Μορφονιέ. Σας διαβάζω χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που γραφω, διότι για πρώτη φορά δεν μπορώ να παρακολουθήσω το επιχείρημά σας περί μακροχρόνιας ανόδου (μελλοντικής).

    Μας έχετε μάθει να κοιτάμε τις χρηματοροές. Λέτε ότι αυτές (οι χρηματοροές), θα αυξηθούν στο ΧΑΑ. Δεν έχω καταλάβει (ίσως να έχασα την εξήγηση, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν είναι έτσι) για ποιο λόγο θα γίνει κάτι τέτοιο. Ποιος είναι ο λόγος που οι μετοχές θα φαίνονται φτηνές (για να έλξουν χρηματοροές); Είναι μήπως το ενδεχόμενο τέλος/μείωση του QE (σε Ευρώπη/Αμερική/etc); Είναι κάποια διαφοροποίηση στην εγχρήματη απότιμηση της αξίας των μετοχών σε σχέση με το εξωτερικό (φαντάζομαι αναφέρεστε κυρίως σε χρηματοροές από το εξρωτετρικό); Είναι κάτι άλλο;

    Κάτι πρέπει να βλέπετε ότι θα αλλάξει τη ροή των χρημάτων, από αρνητική σε θετική τα επόμενα χρόνια. Όμως δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό. Σίγουρα έχετε κάτι στο μυαλό σας.

    Ευχαριστώ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προκειται περι προσωπικης προεξοφλησεως. Τιποτα περισσοτερο... Με το που τελειωνουν οι Τσεκεβαρες,οι επαναστατες της φακης τοτε το ξενο κεφαλαιο δεν εχει τιποτα να φοβαται απο τη χωρα. Το risk country τελειωνει. Απλα ο Κυριακος δεν πρεπει να φοβηθει για να προσελκυσει τους υποψηφιους επενδυτες .... χρειαζεται μονο μια σταθερη και φιλικη φορολογια και να μην τους κοροιδευεις. Τοτε το χρημα θα ρεει .... ρισκαρω λοιπον και προεξοφλω. Οτι μας πηραν τα ξενακια μισοτιμης τις ΑΕΕΑΠ μας δεν ειναι προπομπος και για τα επομενα?

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση (μέσα στο λιοπύρι) απάντηση :-)

      Σίγουρα οι χρηματοροές είναι πάντα πολιτικές (και προς τις δύο κατευθύνσεις). Όμως το να μην 'φοβάσαι' την πολιτική εξουσία δεν είναι απαραίτητα ταυτόσιμο με τη θεώρηση των μετοχών ως φτηνές αξίες και άρα άξιες προσέλκυσης κεφαλαίων (βλ. τραμπ τρέιντ, οι χρηματοροές αυξάνονται παρά το γεγονός ότι 'φοβούνται' τον πρόεδρο).

      Και οι ξένοι στο ΧΑΑ δεν είναι ότι δεν έχουν γράψει ζημιές.

      Σας ακολουθώ (συ)σκεπτόμενος (με τον εαυτό μου) :-)

      Συνεχίστε παρακαλώ την εξαιρετική δουλειά σας (και τις δημοσιεύσεις :-) )

      Ευχαρισρώ και πάλι

      Διαγραφή
    3. Εκτός από τον τουρισμό, που φέτος βλέπουμε ήδη σημαντική θετική αλλαγή έχουμε κ.TheOther τεραστίων διαστάσεων επενδύσεις ιδίως στο τομέα της ενέργειας στην περιοχή μας. Η ευρώπη (μικρό το "ε" ακόμα) ξύπνησε από το λήθαργο ετών και πλέον υλοποιεί στρατηγικές με την οικονομική της δύναμη να είναι το όπλο επιβολής των σχεδίων που την εξυπηρετούν.

      Επίσης πολλά πράγματα μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Όταν αδειάζεις απο το ένα, αναγκαστικά γεμίζει το άλλο.

      Δεν βρίσκεται -χρονικά- ενδιαφέρον όταν είχαμε ανάγκη, ξαφνικά όλοι οι κοντινοί τουριστικοί μας αντίπαλοι κάτι άσχημο πάθανε??

      Διαγραφή
  37. Τις τελευταίες βδομάδες επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός μεταξύ των επενδυτών. Στοιχήματα για τα όρια του ΓΔ μέχρι το προσεχές January effect μέχρι και "ότι γράφει ξαναγράφει" διάβασα σε κάποιο blog σε βάθος 5ετίας. Αυτό βέβαια που πιστεύουν μερικοί χρήστες, δηλαδή η επιστροφή στις 3000 μονάδες του 2009 ή στις 5000 μον. του 2007 ή σε νέα απόλυτα υψηλά έχει νόημα για χώρες που παράγουν όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία αλλά στερείται νοήματος για χώρες σαν την δική μας. Πόσο πιθανό είναι να ξαναζήσουμε στο ΧΑΑ μέρες 2000? Προσωπικά το θεωρώ αδύνατο ενδεχόμενο και το αιτιολογώ ως εξής.

    Η Ιστορία διδάσκει ότι πριν συμβεί ένα μεγάλο γεγονός προηγούνται τα "αίτια" και μετά βρίσκεται η "αφορμή". Ποια υπήρξαν τα αίτια και ποια η αφορμή για την χρηματιστηριακή φούσκα 1997-1999?

    1) Το πρώτο και βασικότερο αίτιο ήταν το XΡΗΜΑ. Που τότε υπήρχε Πολύ και Εύκολο. Τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ που όλοι τώρα (σωστά) βρίζουν συμπίπτουν με τις μεγάλες εισροές ευρωπαϊκού χρήματος για αλλαγή καλλιεργειών και κατασκευή έργων υποδομής. Ενδεικτικά στο μπαμπάκι η επιδότηση ήταν διπλάσια απ΄την τιμή του προϊόντος. Το ίδιο για απόσυρση φρούτων στις χωματερές κλπ. Όλα αυτά προσαυξάνονται κατά 50% με τις κομπίνες (βρέξιμο πριν την παράδοση και απαίτηση "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά"- εισαγωγή και μεταπώληση σαν εγχώρια σιτηρών πχ. καλαμποκιού και ενθυλάκωση της επιδότησης είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που όλοι γνωρίζουμε). Αλλά και οι ΔΥ και συνταξιούχοι με το καλημέρα του λαϊκιστή Αντρέα το 1981 πήραν 25% αύξηση στο βασικό μισθό (περίπου 5000 δρχ). Όλα αυτά δημιούργησαν σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού μια αδικαιολόγητη ισχυρή αυτοεκτίμηση, θεώρησαν τους εαυτούς μάγκες, ικανούς για όλα. Ταυτόχρονα τους αύξησε την όρεξη για αρπαχτές (μετοχές).

    2) Άλλο αίτιο θεωρώ την ασχετοσύνη των επενδυτών για τις αγορές και η αδιαφορία-ίσως και οκνηρία, να τις μελετήσουν πριν εκτεθούν επενδυτικά. Αυτό νομίζω πως συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα. Υπάρχουν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μπλογκς που ασχολούνται με το δύσκολο-τα θεμελιώδη-ενώ αντίθετα πολλές δεκάδες που τραβάνε γραμμές για τον εύκολο πλούτο (δεν αδιαφορώ για την ΤΑ, την θεωρώ βοηθητικό εργαλείο, νυστέρι για την επέμβαση, αλλά μέχρι εκεί).

    Σαν αφορμή για να αποχωριστεί ο "τζάμπα μάγκας" απο τα λεφτά του στάθηκε η ανάθεση το 1996 των ολυμπιακών αγώνων του 2004 και το κατασκευαστικό Ελντοράντο που θα τους συνόδευε.

    Όλο το χρήμα κάηκε και φυσικά δεν φταίει ο άσχετος αδιάβαστος Πονηρίδης αλλά ο Σημίτης, ο Παπαντωνίου, η ΔΕΚΑ και ο Λάμπρου που δεν τους προφύλαξαν. Σιγά μην κάνουμε αυτοκριτική. Όλοι μνημονεύουν βρίζοντας τους παραπάνω κανένα σχόλιο για τον κ. Θεόδωρο Καρατζά της ΕΤΕ και τον κ.Λουκά Παπαδήμο της ΤτΕ που βγήκαν συντονισμένα στο ΒΗΜΑ και στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Κυριακής για να προειδοποιήσουν τους παραφρονήσαντες κερδοσκόπους της συμφοράς (είχαν προηγηθεί οκτώ!!!!! διαδοχικά 8αρια limit up των κατασκευαστικών μετά το δολοφονικό σεισμό της Ricomex που ανέβασαν ΟΛΕΣ τις κατασκευαστικές κατά 85%). Αντίθετα κάποιοι τους κατηγόρησαν και για το "γύρισμα" της αγοράς (η ομοιότης με την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που τάχα αυτός ευθύνεται για τα μνημόνια και όχι ο υπερδανεισμός των κυβερνώντων μόνο λύπη προκαλεί...αυτός ο λαός αρνείται να αναγνωρίσει και να διδαχτεί από τα λάθη του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά διδάσκει η Ιστορία.Τι από αυτά υπάρχει ή μάλλον δεν υπάρχει σήμερα?

      Δεν υπάρχει (στα χαζά χέρια)** η πρώτη ύλη...το ΧΡΗΜΑ. Δεν το περίμενα και με εξέπληξε η προέλαση των penny stocks του ΧΑΑ αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι ρευστό για να τροφοδοτήσει περαιτέρω σημαντική άνοδο στην εγχώρια αγορά ΔΕΝ υπάρχει. Οι ξένοι αγνοούν αυτές τις μετοχές. Με εταιρείες κεφαλαιοποίησης κάτω από 100 εκ. δεν θα ασχοληθούν. Τα διαμαντάκια ΠΛΑΘ, ΦΛΕΞΟ, ΑΣΚΟ, κλπ είναι υπόθεση του κ. Τάκη και 10 διαβασμένων φίλων του.

      Προσωπικά θεωρώ απίθανο ενδεχόμενο το 2 μπροστά απ΄τον ΓΔ τουλάχιστον την επόμενη 10ετία. Οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 που με την μεγάλη τους στάθμιση επηρεάζουν τον ΓΔ έρχονται από μεγάλο ράλι και συνεπώς δύσκολα θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό. Ενδεικτικά η ΕΕΕ πόσο μπορεί να βοηθήσει? Έχει κεφαλαιοποίηση 9,35 δις (έναντι 8,5 δις της αγγλίδας εξαδέλφης CCH), παρόμοιο ΒV 3,3 (έναντι 3,2) και P/S 1,75 (έναντι 1,5). Οι τραπεζικές μετοχές (και ΔΕΗ) έχουν υστερήσει αλλά καλό είναι να τις συσχετίζουμε με αντίστοιχες ευρωπαϊκές για να δούμε τα όρια τους πχ η Deutsche Bank έχει κεφαλαιοποίηση 37 δις (μετά την τελευταία μεγάλη ΑΜΚ), η Commerzbank έχει 14 δις, η RBS περίπου 30 δις, η ABN AMRO 8,4 δις).

      Δηλαδή βρε Χίππη αποκλείεις την υπό συνθήκες περίπτωση φούσκας στο ΧΑΑ?

      Θα έλεγα ΝΑΙ, το αποκλείω. Με την δική μου λογική θα φουσκώσει κάποιος ένα μπαλόνι μόνο όταν είσαι σίγουρος ότι υπάρχει ο ανόητος που θα το αγοράσει πριν σκάσει στα χέρια του. Ανόητος (λαός) υπάρχει αλλά είναι άφραγκος.

      ** Δεν θεωρώ τα "ξενάκια" χαζό χρήμα. Είναι επαγγελματίες των αγορών, δραστηριοποιούνται μέσω εξαιρετικών dealers. Ας μου επιτραπεί να κάνω μια γενική (και καθόλου προσωπική) παρατήρηση. Aρκετοί κερδοσκόποι βλέπουν κάπως απλουστευτικά το ΧΑΑ. Θεωρούν πως το σημαντικότερο στην αγορά είναι τόλμη και λίγο τύχη. Θεωρούν τους εαυτούς τους ικανότερους από τους άλλους συναλλασόμενους στο ΧΑΑ (κι ας μην το λένε) και συχνά ποντάρουν κάπως αψήφιστα. Νομίζω (και προσπαθώ να θυμάμαι) ότι σωστότερη συμπεριφορά είναι η ακριβώς αντίθετη. Να θεωρώ τους άλλους παίχτες ικανότερους και πηγαίνω τοίχο-τοίχο. Σύστημα Ρεχάγκελ.

      Διαγραφή
    2. Κατά κάποιο τρόπο αιτιολόγησα γιατί επέλεξα την επιλογή "Πάνω απο 850 μονάδες και εως 1500" στο κουίζ με ορίζοντα το 2023.

      80% άνοδος στην 6ετία μοιάζει λίγο αλλάο σε κάποια απ΄τα χαρτιά που παρουσιάσθηκαν θα είναι 2,3,4 φορές περισσότερο. Προσεκτικά και μια χαρά.

      Διαγραφή
    3. Ουπς...ο γνωστός δαίμων που με εκθέτει

      "θεωρώ απίθανο ενδεχόμενο το 2 μπροστά απ΄τον ΓΔ τουλάχιστον την επόμενη 5ετία" δλδ ως το 2023 του κουιζ ήθελα να γράψω και όχι το 10ετία που από λάθος έγραψα. Παραείναι μακριά το 2027.

      Διαγραφή
    4. Κύριε hippy είναι καλή η σκέψη σας,αλλά εάν στις επόμενες εκλογές το χαα είναι γύρο στις 1300 μονάδες και περάσει με δύναμη τις 1500, λίγο μετά τον πρώτο χρόνο της επόμενης κυβέρνησης μπορεί να πλησιάσει τις 2000 μονάδες. Κάποιες μετοχές από τις μεγάλες συν τις τράπεζες που θα έχουν άνοδο μπορούν να φέρουν το δείκτη σ εκείνο το σημείο.




































      Διαγραφή
    5. Κύριε hippy δεν μας ενδιαφέρει αν η Deutsche Bank έχει κεφαλαιοποίηση 37 δις, η Commerzbank έχει 14 δις, η RBS περίπου 30 δις, η ABN AMRO 8,4 δις, η ΑΛΦΑ 3,3 δις ... αλλά πόσα ίδια κεφάλαια έχουν και πόσο είναι καθαρά αυτά.

      Το παιχνίδι που γίνεται διαχρονικά σε τραπεζικές μετοχές είναι ... αγοράζω κάτω απο τη BV τη μετοχή στο 0,5 με 0,8 και τη δίνω πίσω στην αγορά στο 2,5 με 3 των ιδίων κεφαλαίων.

      Έτσι παίζεται ... αρκεί βεβαίως τα funds να είναι σίγουρα ότι οι τράπεζες είναι καθαρές.
      Είναι λογικό οι κεφαλαιοποίησεις όλων των τραπεζών να είναι κάτω ... τα τοξικά ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ + Goldman των Αμερικάνων έχουν επηρεάσει και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες.

      Όταν το κλίμα φτιάξει και οι τράπεζες είναι καθαρές .... 3 φορές πάνω απο τα ίδια κεφάλαια τους θα πάνε οι χρηματιστηριακές τους αξίες. Αυτό να το κρατήσετε ως ΒΑΣΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ.
      Το θέμα είναι απο ποιά ίδια κεφάλαια θα πάνε 3 φορές πάνω!!!!!!!!!
      ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ και ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΚΙΑ!!!!!!!!!!

      Στα υπόλοιπα συμφωνώ .... αν και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αν βρισκόμασταν στο 1984-85 και ήμασταν ενεργοί εντός ΧΑΑ πόσο θα πιστεύαμε ότι η άνοδος του Μητσοτάκη θα έστελνε το ΓΔ στα 1200 ... μάλλον δεν θα βλέπαμε τίποτα, όπως και το 1994-96 ουδείς άνθρωπος της αγοράς πίστευε ότι θα έρχονταν 6200 μονάδες ....

      Επίσης όλων των ειδών χρημάτων .... ξένων, Ελληνικών, πλουσίων , φτωχών κάνει λάθη. Δηλαδή τα Γαλλάκια που ήρθαν και επένδυσαν στις Ελληνικές τράπεζες την τελείως λάθος στιγμή δεν ήταν χαζό χρήμα?? ΘΕΟΧΑΖΟ ήταν.

      Τέλος μια σοβαρή αγορά bull market και όχι τρελοκομείο market θα πρέπει ανα έτος να έχει κατα μέσο όρο άνοδο 10% με 20% ... άρα απο 800 μονάδες με 15% πάνω πάνω τουλάχιστον 950 και άλλο ένα 15% πάμε 1100 με 1200 και εκεί παραδίδουν οι Συριζέοι την αγορά στον Κυριάκο .... οπότε το ξανασυζητάμε , τόοοοοοτε.

      Διαγραφή
    6. Σε ότι αφορά ΠΛΑΘ, ΦΛΕΞΟ, ΑΣΚΟ ... ποιός σας είπε ότι δεν έχουν δραστηριοποιηθεί εκεί ξενάκια???
      Στην ΑΣΚΟ απο ότι θυμάμαι ήταν Γαλλάκια, αλλά ο Ανδρεάδης τους τα έδωσε ψηλά και μετά την έκαναν ... ποιός ξέρει τι θα τους φουμάριζε.

      Τα ξενάκια όλες τις μετοχές τις βλέπουν και όλες τις αγοράζουν ... ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ , ΣΩΣΤΟΥΣ mangers και ΕΡΓΟ ... κάτι το οποίο συνήθως δεν κάνουν οι Ελληναράδες ... που όλο ψεύδονται και κοροιδεύουν.

      Διαγραφή
    7. Μιά και αναφέρθηκαν αυτές οι 3 ΠΛΑΘ , ΦΛΕΞΟ ,ΑΣΚΟ .Εχω την τελευταία η ΦΛΕΞΟ έχει αναλυθεί , θέλω να ρωτήσω αν αξίζει ΠΛΑΘ αγορά σε αυτά τα επίπεδα ?

      Διαγραφή
    8. Στην αρχή της περασμένης χρονιάς, την περίοδο που λείπατε κ. Τάκη, είχαμε κάνει στο μπλογκ αναφορά στο πόσο μεγάλη ευκαιρία υπήρχε στον κλάδο των πλαστικών καθώς η πρώτη ύλη, το πετρέλαιο, είχε βουτήξει στα $35-40 μειώνοντας τόσο το κόστος παραγωγής όσο και το κόστος μεταφορών των προϊόντων μια και ο κλάδος είναι εξαγωγικός. Νομίζω πως παρά την αύξηση του πετρελαίου ο κλάδος εξακολουθεί να έχει πλεονέκτημα. Το σχιστολιθικό αέριο αλλά και τα "οικόπεδα" υποθαλάσσιων κοιτασμάτων λογικά θα συνεχίσουν να κρατούν τις τιμές χαμηλά .

      Απαντώντας στον κ. Βαμμένο θα έλεγα πως με ενοχλεί ότι οι αμοιβές του κ. Χαλιωρή είναι (κατά την κρίση μου) δυσανάλογα υψηλές αλλά αισθάνομαι άνετα κατέχοντας μετοχές της εταιρείας του (ΦΛΕΞΟ όμως είναι ακόμα καλύτερα και πιθανά ΚΑΡΤΖ όταν ξεκαθαρίσει η ιστορία με την TUI). Ελπίζω-εύχομαι να έχει αίσια κατάληξη και η περιπέτεια του κ. Λεμπιδάκη.

      Τι γκίνια...να έχει κάποιος μετοχές του καλύτερου θωρηκτού και να πέσει πάνω του κομήτης (ευτυχώς δεν έχω-καθαρά από τύχη)

      Διαγραφή
  38. Προσέξτε κύριε hippy γιατί μου πετάξατε ένα ότι η Deutsche Bank έχει κεφαλαιοποίηση 37 δις και μου τους αποσυντονίσατε τους Τακαροπληκτους ...
    Εγώ ας λέω ότι τα ίδια κεφάλαια της ΑΛΦΑ είναι 9 δις και ότι σίγουρα θα δούμε στο μέλλον την ΑΛΦΑ να έχει 9Χ3=27 δις ... εφόσον βεβαιως δεν καουν τα συγκεκριμένα ίδια και εφόσον η ανοδική κίνηση των τραπεζών έχει ξεκινήσει και είναι στα σπάργανα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
    8,3 δις είχε η ΑΛΦΑ και το 2013 ... αλλά τα έκαψε και γιαυτό έκανε ΑΜΚ = 4,57(2013)+1,2(2014)+2,56(2015)= 8,27 δις

    Το θέμα είναι να μην ξανακάψει άλλα ίδια .... η ουσία είναι να δούμε το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων και να έχει καθαρίσει.
    Αυτό ψάχνουμε και όχι πόσο κεφαλαιοποίηση έχει η ΑΛΦΑ και πόσο οι άλλες τράπεζες.

    Αν τώρα πέσουν τα ίδια της ΑΛΦΑ στα 4 τότε θα φτάσει μέχρι 14 δις η κεφαλαιοποίηση της ... γιαυτό συνιστώ προσοχή και στενή παρακολούθηση ... όχι ανοίγματα μέχρι στιγμής. Ανοίγουμε μικρές θεσούλες και παρακολουθούμε.
    Πάντως το Α τρίμηνο 2017 μου άρεσε της ΑΛΦΑ ... φαίνεται ότι πάμε για ελεγχόμενη κατάσταση ... ίσως να μη κάψει άλλα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραφα το 2013 για την ΑΛΦΑ ... απο τότε την παρακολουθώ.

      http://mitarola.blogspot.gr/search/label/Alpha

      Και στο πρώτο σχόλιο απο κάτω έγραφα
      Τάκης Μορφονιός21 Ιουλίου 2013 - 2:59 μ.μ.

      Η ΑLPΗΑ είναι μια καλή περίπτωση, για όποιον πιστεύει ότι η Ελλάδα κάπου εδώ ισορροπεί και είναι μακροπρόθεσμος. Αν πιστεύετε ότι η Ελλάδα κάπου εδώ σταθεροποιείται και δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις απο τους πολιτικούς μας, που θα οδηγήσουν τη χώρα ξανά σε ελεύθερη πτώση, τότε η ΑΛΦΑ εκεί στα 0,35 πιθανόν να είδε τον πάτο της.

      Ο Τάκαρος είναι λίγο πιο αυστηρός στα νούμερα του και δεν ακολουθεί ακόμη.

      Διαγραφή
    2. Η ανάλυση της ΑΛΦΑ ... για να ευλογήσω τα γένια μου .... την κρίνω ως άψογη .... αν διαβαστεί προσεκτικά μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποιήση της απο ΤΧΣ και Εμπορική της έσβηνα απο τα ίδια κεφάλαια 1 δις (λόγω προνομιούχων) και 2 δις (λόγω απομειώσεων) = 3 δις και κατέληγα
      .................................
      Άρα τα ίδια της ΑΛΦΑ είναι περισσότερα απο 5,2 δις
      ....................................
      μετά έγινε μια ΑΜΚ 1,2 δις το 2014 + 2,56 δις το 2015 = 3,76 δις και τα επανέφεραν τα ίδια κεφάλαια στα 9 δις ευρώ.

      Επιμένω .... το όλο μυστικό είναι να παραμείνουν 9 δις τα ίδια της ΑΛΦΑ και να μην χρειαστούν άλλες ΑΜΚ επειδή θα σβήνουν ίδια κεφάλαια ....
      Αν δεν είχαν έρθει οι Τσιπροκαμένοι δεν θα είχα καμία αμφιβολία ότι η τράπεζα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και δεν θέλει άλλα λεφτά.
      Όμως λίγο τα capital controls και η άσχημη εικόνα της Ελλάδος το 2015 με κάνουν να είμαι επιφυλαχτικό.

      Αν λοιπόν δεν καούν άλλα ίδια κεφάλαια και δεν χρειαστεί ΑΜΚ για συμπλήρωμα ... τότε η ΑΛΦΑ σε βάθος χρόνου θα φθάσει 27 με 30 δις κεφαλαιοποίηση και ας έχει όση κεφαλαιοποίηση θέλει η Deutsche Bank.

      Προσέξτε τα ΑΝ που βάζω .... αν τα ΑΝ πάψουν να είναι ΑΝ τότε τα ξενάκια μαζικά θα σαρώσουν το χαρτί ... προ το παρόν και αυτοί είναι επιφυλακτικοί ... όπως και εγώ.

      Κάθε τρίμηνο θα κοιτώ πως δουλεύει η ΑΛΦΑ τις επισφάλειες και θα αγοράζω απο λίγα .... όσο οι επισφάλειες μικραίνουν τόσο θα αυξάνω τη δική μου θέση.

      Αυτή είναι η στρατηγική του Τακαρου

      Διαγραφή
    3. Ποτέ δεν είχα τράπεζες σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω στο μέλλον λόγω μεγάλης πτώσης και σε τιμές και σε χρόνο .
      Μήπως ειναι καλύτερα αντί λίγες μαζική αγορά όταν η αγορά το κάνει προφανές εννοώ το ΧΑΑ θα ανεβαίνει +5 μετα +7 ή ας πούμε όταν η ΑΛΦΑ περάσει πειστικά το 2,30 όπου δυσκολεύεται

      Μιλώ βέβαια χωρίς οικονομικούς όρους

      Διαγραφή
    4. Προσθέτω ακόμα μια απορία σχετικά με το σύνολο των τραπεζών
      Τί γίνεται με τον αναβαλλόμενο φόρο ?
      Θα πληρωθεί ? και αν ναι πότε
      Ειναι δυνατό να να μετοχοποιηθεί ?

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη νομίζω ότι στο βάθος λέμε παρόμοια πράγματα. Στα 37 δις κεφαλαιοποίησης της DB περιλαμβάνονται και τα 8 δις της τελευταίας ΑΜΚ (για να μην πούμε ότι περιλαμβάνονται τα 30 δις των τεσσάρων συνολικά ΑΜΚ από το 2010).

      http://www.iefimerida.gr/news/329957/deutsche-bank-oloklirothike-i-ayxisi-metohikoy-kefalaioy-kata-8-dis-eyro

      Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι ότι υπάρχει ένα σχετικό ταβάνι-στις δικές μου τουλάχιστον προσδοκίες-καθώς έχω ήδη ξεκινήσει επενδυτική θέση σε ΑΛΦΑ κ ΠΕΙΡ σε αναλογία 75%-25% και σκοπεύω να 2πλασιάσω στην επόμενη λαμακία των συριζας-κάτι που θεωρώ στατιστικά πιθανότατο.

      Πιθανολογώντας λοιπόν ότι ΟΛΕΣ οι συστημικές θα κάνουν ΑΜΚ και ότι οι αυξήσεις θα γίνουν σε τιμές τουλάχιστον ίσες με αυτές του 2015 συνεπώς 2 ευρώ για την ΑΛΦΑ υπολογίζω 1) για να πετύχει η αύξηση η ΑΛΦΑ θα γράφει 2,80-3 ευρώ στο ταμπλό ανεβάζοντας την κεφ/ση σε 4,5 δις και 2) η ΑΜΚ θα μπορούσε να είναι 1/1 max άρα αξίας 3 δις και η κεφ/ση πάει στα 7,5 δις ενώ ταυτόχρονα το BV από το σημερινό 0,57 με τιμή 3 ευρώ (εάν φτάσει) θα είναι BV = 0,80 δλδ όσο περίπου έχουν οι ευρωπαϊκές σήμερα* και χοντρικά εκεί θα παραμείνει με την ολοκλήρωση της αύξησης. Τα υπόλοιπα χρήματα που θα χρειαστεί για την ορθή λειτουργία της όπως σωστά επισημάνατε τις προάλλες πιθανολογώ πως θα τα πάρει από έκδοση ομολόγων καθώς η υποχρεωτική μετατροπή κατά τις αυξήσεις του 2015 σχεδόν μηδένισαν αυτά τα κεφάλαια. Σκέφτομαι-ελπίζω λοιπόν πως σε συνθήκες ενθουσιασμού άντε να κάνει άνοδο 100 % και να πιάσει κεφ/ση 15 δις (δεν ξεχνώ να βάζω στους υπολογισμούς ότι και το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά 25% από το 2007)

      *ενδεικτικά το BV για τις κορυφαίες ανά χώρα ευρωπαϊκές τράπεζες είναι HSBC=1,20 ....BNP=0,80.... Intesa=1...Santander=1. Κάπου εκεί δλδ στο BV = 1 τοποθετώ και την κορυφαία δικιά μας ΑΛΦΑ (καλά στις προβληματικές γερμανικές υπάρχει παγίδα πχ η DB έχει BV = 0,50!!!!!! CBK ομοίως 0,5). Στην Αμερική οι αποτιμήσεις είναι λίγο υψηλότερες ως προς αυτόν τον δείκτη πχ JPM και WFC περίπου 1,3. Πάντως ο κλάδος στις εκθέσεις των "οίκων" είναι in και μακάρι να επαληθετούν ώστε να βοηθηθούν κι οι δικές μας.


      (οι υπολογισμοί στην ΑΛΦΑ είναι δικοί μου, προφανώς βασίζονται σε αυθαίρετες παραδοχές και συνεπώς είναι σίγουρα ερασιτεχνικοί και πιθανά αναξιόπιστοι)

      Διαγραφή
    6. @ ΒΑΜΜΕΝΟΣ

      Ο αναβαλλόμενος φόρος θα ενισχύει ίδια κεφάλαια( DTA) τα επόμενα 20 χρόνια. Κάτι σαν έκτακτη κερδοφορία που θα πιστώνεται στα ίδια κεφάλαια.. Ούτε θα πληρωθεί ούτε θα μετοχοποιηθεί. Το πιθανότερο είναι πως η 20ετία θα επιμηκυνθεί ώστε να μπορέσουν όλες οι συστημικές να αξιοποιήσουν το σύνολο αυτών των κεφαλαίων..

      ΑΛΦΑ και ΕΤΕ βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση καθώς δεν χρωστούν μια οπότε μπορούν να τον αξιοποιούν 100% απ΄τα κέρδη τους.

      Η ΕΥΡΩΒ χρωστά 950 εκ. απ΄τις προνομιούχες του Αλογοσκούφη οπότε θα πρέπει να πληρώνει 10% (95 εκ.) απ΄τα κέρδη της μειώνοντας τα => μειώνει την έκτακτη κερδοφορία λόγω DTA. Κανονικά έπρεπε να είχαν αποπληρωθεί, πήρε παράταση για το τέλος 2017, ψηφίσανε τροπολογία πριν λίγες μέρες για να την διευκολύνουν, αλλά την επιβάρυνση δεν την γλυτώνει (προς το παρόν).

      Η ΠΕΙΡ έχει λίγο παραπάνω από 2 δις cocos οπότε θα πρέπει να πληρώνει περίπου 160 εκ. ετησίως μειώνοντας τα χρήματα που θα ενισχύουν κάθε χρόνο τα ίδια. Η αγορά έχει σωστά "τιμωρήσει" τις 2 αυτές τράπεζες*. Την παρούσα περίοδο νομίζω η ΠΕΙΡ προσφέρεται για ξεπέτα καθώς υπολείπεται των 6 ευρώ της αύξησης του 2015 και όχι για επένδυση.

      http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1373123/h-praxh-toy-ypoyrgikoy-symvoylioy-gia-thn.html


      *Ο Λεωτσάκος το θεωρεί πλεονέκτημα. Εγώ πάλι θεωρώ το άρθρο του ανόητο καθώς έχει ένα σωρό αβέβαιες παραδοχές.

      http://bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/285321-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B7-eurobank-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C-%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%BF-%E2%80%93-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%82.html

      Διαγραφή
    7. Ελάτε τώρα που ασχολείστε με τον κυριο Κλεο ... απο τότε που τον φτύσαν στην ΛΑΝΕΤΕ τα γράφει όπως θέλουν οι της Eurobank και της Πειραιώς, που απορώ αυτό το ΖΟΜΠΙ πως κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερο.

      Συμφωνω το τελευταίο που μας προβληματίζει είναι ο αναβαλλόμενος φόρος ... αυτός σε βάθος 20ετίας θα αποσβεσθεί σιγά σιγάαααα.

      ΔΙΑΦΩΝΩ με κύριο hippy στους υπολογισμού που κάνει. Καταρχήν αν κάνει η ΑΛΦΑ 3 δις ΑΜΚ θα αυξηθούν τα ίδια κατά 3 δις .... άρα θα γίνουν 12 οπότε ο Τάκαρος θα περιμένει να δει χρηματιστηριακή αξία 12Χ3 = 36.

      ΕΠΙΜΕΝΩ ότι οι τράπεζες όλες ανά τον κόσμο θα παίξουν 3 φορές τα ίδια κεφάλαια τους απο τα ίδια που είχαν όταν ξεκίνησαν τα ανοδικά του κύματα.

      ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ
      είναι να βρούμε ποιά είναι τα πραγματικά ίδια κεφάλαια. Αυτό ούτε οι λεφτάδες το ξέρουν και γιαυτό αφήνουν τς τράπεζες κάτω απο τα ίδια στο 0,5 της BV ή και παρακάτω. Αυτό δείχνει φόβο και ανησυχία.

      Διαγραφή
    8. Διότι κύριε hippy αν είναι να μπω σε μια τραπεζική μετοχή που έχει, ας πούμε, ίδια κεφάλαια 9 δις και στην πορεία μου σβήσουν τα 3 δις τότε θα έχει 6 δις ίδια ... άρα εγώ θα πηγαίνω για κεφαλαιοποίηση 18 και όχι 27.

      Αν όμως μου γίνει μια ΑΜΚ 3 δις και τα ίδια γίνουν 12 τότε θα πηγαίνω για 36 κεφαλαιποίηση.
      Νομίζετε ότι υπερβάλλω .... αλλά όχι ... το θέμα είναι να βρω το σωστό σημείο εισόδου και να μετρήσω τα σωστά ίδια κεφάλαια ..... ΑΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΩ θα κάνω 10 φορές τα λεφτά εύκολα και άκοπα .... διότι θα έχω αγοράσει στο 0,4 me 0,5 της BV και όντας καθαρή η τράπεζα θα ξεκινάει για να φτάσει να διαπραγματεύεται στο τρεις με τέσσερις φορές τη ΒV .... όχι μόνο για τις Ελληνικές τράπεζες, αλλά παγκοσμίως.

      Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα λεπτά σημεία που με προβληματίζουν και θα κάνω πίσω .... προσοχή κύριε ΝΙΚΟ Τ και κύριε ΜΑΝΟ .... θα κάνω πίσω ... λίγο ψάξιμο ακόμη.

      Διαγραφή
    9. Παρεμπιπτόντως τώρα που σας βρήκα κύριε hippy .... γιατί έχετε πάρει ΠΕΙΡΑΙΩΣ???
      Μιλάμε είναι το απόλυτο ζόμπι .... έτσι τη διαβάζω εγώ. Απόλυτο ΖΟΜΠΙ!!! Πανακριβή τη βρίσκω και είμαι πλέον βέβαιος ότι γιαυτό έκαναν το reverse για να πάνε άμεσε σε ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

      Διαγραφή
    10. Ως προς την ΠΕΙΡ...διαβάζω και άλλα μπλογκς. Παρατηρώ τεράστιο ενδιαφέρον μεταξύ μαριδαίων για ΑΤΤ, ΦΡΙΓΟ, ΜΙΓ και λοιπά ζόμπι. Πιθανολογώ λοιπόν πως όλοι αυτοί, σίγουρα αδιάβαστοι καθώς δεν αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, εύκολα θα δελεάζονταν από την τενεκεδοτράπεζα που διαπραγματεύεται 25% κάτω απ΄την τιμή της ΑΜΚ. Στο 5,20-5,40 (εάν πάει) σκέφτομαι να την κάνω. Σε περίπτωση πτώσης 10% απ΄την τιμή κτήσης μου (4,67) έχω ορίσει stop loss (δλδ στα 4,20). Το στοίχημα (με τον εαυτό μου) όπως το διετύπωσα σε άλλο σχόλιο στο μπλογκ εδώ προ ημερών ήταν πως το rs στην επαναδιαπραγμάτευση την Τετάρτη 3/8 ήταν προεξοφλημένο και το χαρτί θα έχανε (εάν έχανε) 4-5% max. Δεν αγαπώ τα στοιχήματα, ποντάρισα λίγα για την αδρεναλίνη.

      Στα στοιχεία για τα διάφορα BV τεμπέλιασα λίγο, δεν τα έψαξα στις λογιστικές καταστάσεις. Για τη μεν ΑΛΦΑ τα πήρα έτοιμα από την πλατφόρμα monopoly της profile που χρησιμοποιώ, για δε τις ξένες τράπεζες απ΄την αντίστοιχη της Interactive Brokers. Μπορεί να τα μετρούν αλλιώς. Αφού εκτιμώ τον κ. Τάκη εκτιμώ και την αξιοπιστία των στοιχείων του. Φαντάζομαι όμως πως δεν θα υπάρχει τεράστια διαφορά.

      Διαγραφή
    11. Κύριε Τάκη σας ευχαριστώ,ειλικρινά μένω υπόχρεος για την προσοχή σας.

      Διαγραφή
    12. Κύριοι Τάκη και Hippy σωστή η σύγκλιση σας.Τα BV των τραπεζών στην Ελλάδα σε σχέση με τις διεθνείς τράπεζες.Μακάρι να βρεθούν και τα πραγματικά ιδία κεφάλαια.

      Διαγραφή
    13. Λίγο πριν κοίταξα και ο αναβαλλόμενος στην ΑΛΦΑ είναι 3,4 δις αν είναι σωστό αυτό παραθέτω ένα πιθανό σενάριο

      (ίσως λέω βλακεία οποιός διαβάζει συνεχίζει με δική του ευθύνη )

      1)μετοχοποιείτε ο αναβαλλόμενος προς 2 ευρώ αρα 3,4 δις=1,7 δις μετοχές τότε το σύνολο ανεβαίνει στις 1,7+1,57=3,27 δισ μετοχες
      2)το ποσοστο του δημοσίου ή ΤΧΣ δεν ξέρω ανεβαίνει πάνω από 60/100 και δεν το θέλουμε οπότε
      3)Αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του δημοσιου προς 2 ευρώ πάλι άρα περίπου 2,8 δις ακόμα κεφάλαιο τότε
      4)συνολο μετοχών 3,27+1,4=4,7 ας πούμε με 1,87 στο δημόσιο περίπου 40/100 όπως ΕΤΕ
      Δεν ξέρω αν φτάνουν ,ή αν υπάρχουν άλλες ζημιές (ασφαλιστικό,δάνεια) ή αλλά κέρδη (πουλήσει τα ΑΣΤΑΚ )
      Ας βρεθεί ή προσυμφωνηθεί και μια διαδικασία να πουλήσει μετά το δημόσιο μάλλον με κέρδος θα γίνει

      Διαγραφή
    14. Ο αναβαλλόμενος φόρος πρόκειται για μια δημιουργική λογιστική ... για ένα τρυκ προκειμένου οι Ελληνικές τράπεζες να ξεπερνούν τα stress test, δίχως να βάζουν κεφάλαια, δίχως δηλαδή να κάνουν ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

      Το κράτος εγγυάται ότι οι τράπεζες θα έχουν κερδοφορία για τα επόμενα 30 χρόνια και αναλαμβάνει την ευθύνη να προσφέρει σε μετρητά τα κεφάλαια στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν τα καταφέρουν.
      Δηλαδή, το δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο. Η εγγύηση του δημοσίου ήταν απαραίτητη προκειμένου η ΕΚΤ να αναγνωρίσει εποπτικά το ποσό αυτό ενισχύοντας αντίστοιχα την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών ενόψει του stress test. Στην πράξη η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη και τελικά απαιτηθεί το δημόσιο να καταβάλλει το ποσό που έχει αναγνωριστεί ως φορολογική υποχρέωση.

      Δεν πρόκειται να εκδοθούν μετοχές υπερ δημοσίου για τον αναβαλλόμενο φόρο ... αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εαν η τράπεζα πτωχεύσει, οπότε ο δημόσιο πρέπει να πληρώσει τον αναβαλλόμενο φόρο ή αν στο τέλος της 30ετίας δεν έχει αποπληρωθεί ένα ποσοστό ή και όλος ο αναβαλλόμενο φόρος.

      Διαγραφή
    15. Κάτι είχα καταλάβει και από τή παρατήρηση του κυρίου hippy , κάτι πιάνω και τώρα ομιχλώδης η κατάσταση μάλλον θα μείνω στην Γεωμετρία και θα αφήσω οικονομία για άλλους

      ευχαριστώ

      Διαγραφή
    16. Κύριε Ανώνυμε θα τα βρεί ο Τάκαρος τα ίδια κεφάλαια. Μην υποτιμάται ποτέ έναν Τάκαρο. Σιγά σιγά θα τα αναλύουμε όλα.

      ναι κύριε Νίκο είδα ότι υπάρχει πολύ χάλι στην Πειραιώς και σκέφτηκα να περιμένω λίγο ... τώρα αν πάρω λίγες ΑΛΦΑ, ισα για την παρακολουθώ, δεν ξέρω. ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ακόμη ... τρόμαξα πολύ με την ΠΕΙΡ ... νόμισα ότι μετά απο 2 χρόνια που έκανα να τη δώ θα την είχαν σουλουπώσει κάπως ... φευ. Δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχουν ίδια κεφάλαια και σκέφτηκα ότι βιάζονται να κάνουν ΑΜΚ ... γιαυτό και το reverse. Θα βρουν ευκαιρία και θα πάνε για ΑΜΚ. Έτσι νομίζω ... και νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητική και τις υπόλοιπες τράπεζες. Γιαυτό λέω να περιμένω λίγο.

      Διαγραφή
  39. Κ.Τακη η Ετε έχει διαγράψει περισσότερα δάνεια από ότι η αλφα? Ευχαριστώ πολύ (Γιώργος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο το 2007 συνολικές διαγραφές
      ΑΛΦΑ 6,2 δις (10,96% των μη απομειωμένων του 2016)
      ΕΥΡΩΒ 4 δις (7,96% των μη απομειωμένων του 2016)
      ΕΤΕ 5 δις (9,49% των μη απομειωμένων του 2016)
      ΠΕΙΡ 5,3 δις (9,11% των μη απομειωμένων του 2016)

      Διαγραφή
  40. Καταρχήν το πρώτο ερώτημα είναι ποια τράπεζα είναι πιο καθαρή απο τις 4 συστημικές???

    Όταν πτώχευσα η Ελλάς και χρεοκόπησαν τα Ελληνική ομόλογα που ήταν φορτωμένες κυρίως οι Ελληνικές τράπεζες, τότε την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση την έκανε το ΤΧΣ, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι .... η πρώτη ανακεφαλαιοποίση που είχε και το μεγαλύτερο ρίσκο.

    Κατόπιν έγιναν άλλες δύο ανακεφαλαιοποίησης στις οποίες δεν συμμετείχε το ΤΧΣ ή τέλος πάντων δόθηκε προτεραιότητα ΚΑΚΩΣ στους ιδιώτες. Οπότε πλέον μπήκαν οι ιδιώτες με σαφώς μικρότερο ρισκο απο την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Εκεί λοιπόν οι Ελληνες φορολογούμενοι , το ΤΧΣ δηλαδή υπέστησαν dilution.

    Το ερώτημα λοιπόν είναι ...
    Ποια τράπεζα είναι πιο καθαρή απο τις 4 συστημικές???
    Ή τέλος πάντων ποια τράπεζα φοβίζει λιγότερο τους λεφτάδες??

    Στην αρχή το ΤΧΣ είχε σχεδόν σε όλες τις τράπεζες το 99% μετά όμως τη συμμετοχή των ιδιωτών έχουμε :

    Στις 30/5/2017 το ΤΧΣ κατέχει στην ΑΛΦΑ 169,175 εκατ. μετοχές επι συνόλου 1,536 δισεκατομμυρίων μετοχών δηλαδή το 11%.

    Στην Πειραιώς το ΤΧΣ κατέχει 115 εκατ. μετοχές επι συνόλου 436 εκατ. μετοχών δηλαδή το 26,42%.

    Στην Εθνική το ΤΧΣ κατέχει 3,7 δισεκατ. μετοχές επι συνόλου 9,147 δισεκατ. μετοχών δηλαδή το 40,4%.

    Τέλος στην Eurobank το ΤΧΣ κατέχει μόλις το 2,38%

    Άρα οι ιδιώτες έχουν αποφανθεί ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και τελευταία ΕΤΕ.

    Αυτός είναι ένα απλοϊκό σκεπτικό που δίνει απάντηση στην 1η ερώτηση
    Ποια τράπεζα είναι πιο καθαρή απο τις 4 συστημικές???
    Ή τέλος πάντων ποια τράπεζα φοβίζει λιγότερο τους λεφτάδες??
    ------------------------------------
    Θα επανέλθω για να απαντήσω ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΠΕΙΡ ... σιγά σιγά θα αναλύουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2016
      AΛΦΑ
      μη απομειωμένα δάνεια = 56,966 δισεκατ. ευρώ
      συνολικές απομειώσεις = 12,558 δισεκατ ευρώ
      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ 22,04%
      Απομειωμένα δάνεια = 44,408 δισεκατ ευρώ

      ΕΥΡΩΒ
      μη απομειωμένα δάνεια = 50,656 δισεκατ. ευρώ
      συνολικές απομειώσεις = 11,598 δισεκατ ευρώ
      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ 22,9%
      Απομειωμένα δάνεια = 39,058 δισεκατ ευρώ

      ΕΘΝΙΚΗ
      μη απομειωμένα δάνεια = 53,1 δισεκατ. ευρώ
      συνολικές απομειώσεις = 11,457 δισεκατ ευρώ
      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ 21,58%
      Απομειωμένα δάνεια = 41,643 δισεκατ ευρώ

      ΠΕΙΡΑΙΩΣ
      μη απομειωμένα δάνεια = 57,674 δισεκατ. ευρώ
      συνολικές απομειώσεις = 7,967 δισεκατ ευρώ
      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ 13,81%
      Απομειωμένα δάνεια = 49,707 δισεκατ ευρώ

      Παρατήρηση 1
      Βάση των χορηγήσεων φαίνεται ότι οι τρεις τράπεζες ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι του ιδίου μεγέθους .... η EUROBANK είναι λίγο μικρότερου μεγέθους, κατά 10% περίπου.

      Παρατήρηση 2
      Τόσο η ΑΛΦΑ, όσο και η EUROBANK , Εθνική έχουν διενεργήσει απομειώσεις πάνω απο 21,5% .... αντίθετα η Πειραιώς έχει απομειώσεις μόλις ένα 13,81%.
      Το ερώτημα εύλογο. Είναι δυνατόν το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Πειραιώς να είναι τόσο ανθηρό και να μην χρειάζεται περαιτέρω απομειώσεις???
      Αν η Πειραιώς είχε απομειώσει το 22% των 57,574 δισεκ δανείων που έχει χορηγήσει θα έπρεπε να έχει συνολικές απομειώσεις 12,666 δισεκατ. και όχι 7,967 δις.

      Άρα θεωρώ ως δεδομένο ότι η Πειραιώς χρειάζεται επιπλέον 12,666 - 7,967 = 4,7 δις απομειώσεις .... αυτό θα της κατέβαζε τα ίδια κεφάλαια στα 9,663 - 4,7 = 5 δις
      Επομένως μόνο με αυτό το συλλογισμό τρώμε τα μισά ίδια κεφάλαια της Πειραιώς

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2016
      AΛΦΑ
      μη απομειωμένα δάνεια = 56,966 δισεκατ. ευρώ
      συνολικές απομειώσεις = 12,558 δισεκατ ευρώ
      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ 22,04%
      Απομειωμένα δάνεια = 44,408 δισεκατ ευρώ

      ΕΥΡΩΒ
      μη απομειωμένα δάνεια = 50,656 δισεκατ. ευρώ
      συνολικές απομειώσεις = 11,598 δισεκατ ευρώ
      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ 22,9%
      Απομειωμένα δάνεια = 39,058 δισεκατ ευρώ

      ΕΘΝΙΚΗ
      μη απομειωμένα δάνεια = 53,1 δισεκατ. ευρώ
      συνολικές απομειώσεις = 11,457 δισεκατ ευρώ
      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ 21,58%
      Απομειωμένα δάνεια = 41,643 δισεκατ ευρώ

      ΠΕΙΡΑΙΩΣ
      μη απομειωμένα δάνεια = 58,527 δισεκατ. ευρώ
      συνολικές απομειώσεις = 8,82 δισεκατ ευρώ
      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ 15,07%
      Απομειωμένα δάνεια = 49,707 δισεκατ ευρώ

      Παρατήρηση 1
      Βάση των χορηγήσεων φαίνεται ότι οι τρεις τράπεζες ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι του ιδίου μεγέθους .... η EUROBANK είναι λίγο μικρότερου μεγέθους, κατά 10% περίπου.

      Παρατήρηση 2
      Τόσο η ΑΛΦΑ, όσο και η EUROBANK , Εθνική έχουν διενεργήσει απομειώσεις πάνω απο 21,5% .... αντίθετα η Πειραιώς έχει απομειώσεις μόλις ένα 15,07.
      Το ερώτημα εύλογο. Είναι δυνατόν το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Πειραιώς να είναι τόσο ανθηρό και να μην χρειάζεται περαιτέρω απομειώσεις???
      Αν η Πειραιώς είχε απομειώσει το 22% των 58,527 δισεκ δανείων που έχει χορηγήσει θα έπρεπε να έχει συνολικές απομειώσεις 12,875 δισεκατ. και όχι 8,82 δις.

      Άρα θεωρώ ως δεδομένο ότι η Πειραιώς χρειάζεται επιπλέον 12,875 - 8,82 = 4,055 δις απομειώσεις .... αυτό θα της κατέβαζε τα ίδια κεφάλαια στα 9,663 - 4,055 = 5,6 δις
      Επομένως μόνο με αυτό το συλλογισμό τρώμε το 42% των ιδίων κεφάλαιων της Πειραιώς
      ------------------------------------------------------------
      Διόρθωσα λίγο τα νούμερα της Περαιώς και το ξαναπόσταρα .. εκ λάθους εχθές δεν έβαλα το σωστό νούμερο απομείωσης για το 2016.

      Διαγραφή
    3. Τι είναι ο αναβαλλόμενος φόρος?
      Ο αναβαλλόμενος φόρος πρόκειται για μια δημιουργική λογιστική ... για ένα τρυκ προκειμένου οι Ελληνικές τράπεζες να ξεπερνούν τα stress test, δίχως να βάζουν κεφάλαια, δίχως δηλαδή να κάνουν ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

      Το κράτος εγγυάται ότι οι τράπεζες θα έχουν κερδοφορία για τα επόμενα 30 χρόνια και αναλαμβάνει την ευθύνη να προσφέρει σε μετρητά τα κεφάλαια στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν τα καταφέρουν.
      Δηλαδή, το δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο. Η εγγύηση του δημοσίου ήταν απαραίτητη προκειμένου η ΕΚΤ να αναγνωρίσει εποπτικά το ποσό αυτό ενισχύοντας αντίστοιχα την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών ενόψει του stress test. Στην πράξη η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη και τελικά απαιτηθεί το δημόσιο να καταβάλλει το ποσό που έχει αναγνωριστεί ως φορολογική υποχρέωση.

      Δεν πρόκειται να εκδοθούν μετοχές υπερ δημοσίου για τον αναβαλλόμενο φόρο ... αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εαν η τράπεζα πτωχεύσει, οπότε ο δημόσιο πρέπει να πληρώσει τον αναβαλλόμενο φόρο ή αν στο τέλος της 30ετίας δεν έχει αποπληρωθεί ένα ποσοστό ή και όλος ο αναβαλλόμενο φόρος.

      Στην αρχή ο αναβαλλόμενος φόρος ίσχυσε για τα κουρεμένα ομόλογα (PSI), κατόπιν επεκτάθηκε και στα δάνεια που απομειώνονται.

      Για να δούμε ποιές είναι οι συνολικές φορολογικές απαιτήσεις - φορολογικές υποχρεώσεις για τις 4 συστημικές τράπεζες.

      ΑΛΦΑ = 4,5 δις (απο 1,4 δις το 2012 και 0,136 το 2008)
      ΕΥΡΩΒ = 5,1 δις (απο 2,3 δις το 2012 και 0,228 το 2008)
      ΕΤΕ = 5,7 δις (απο 1,6 δις το 2012 και 0,268 το 2008)
      ΠΕΙΡ = 5,3 δις (απο 1,9 δις το 2012 και 0,127 το 2008)

      Διαγραφή
    4. Πρόκειται λοιπόν για αέρα κοπανιστό και για κέρδη που θαααααααα βγουν στα επόμενα χρόνια και ενσωματώνονται στο Ενεργητικό των τραπεζών, με την ένδειξη Αναβαλλόμενες απαιτήσεις ...
      Στην πραγματικότητα βοηθούν τις τράπεζες να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους και να ξεπερνούν τα stress test δίχως να χρειάζεται να κάνουν ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

      Μια τράπεζα που θα είχε καθαρά κεφάλαια στο 100% των ιδίων της και είχε ρευστότητα και επάρκεια δεν θα είχε ανάγκη τον αναβαλλόμενο φόρο και δεν θα τον χρησιμοποιούσε .... και αυτός θα ήταν θα ήταν μερικές δεκάδες, εως λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

      Ο αναβαλλόμενος φόρος δείχνει πόσο ανάγκη έχουν για μετρητά οι τράπεζες και δείχνει ότι η ΑΛΦΑ και απο την οπτική του αναβαλλόμενου φόρου είναι η πιο καθαρή τράπεζα σε σχέση με τις άλλες τρεις.

      Κανονικά προκειμένου να βρούμε τα πραγματικά ΣΗΜΕΡΙΝΑ ίδια κεφάλαια θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις συνολικές φορολογικές απαιτήσεις απο τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

      Έτσι θα έχουμε :
      ΑΛΦΑ = 9,077 - 4,5 = 4,6 ήτοι 3 ευρώ ανά μετοχή
      ΕΥΡΩΒ = 6,672 - 5,1 = 1,6 ήτοι 0,73 ευρώ ανά μετοχή
      ETE = 6,9 - 5,7 = 1,2 ήτοι 0,14 ευρώ ανά μετοχή
      ΠΕΙΡ = 9,663 - 5,3 = 4,363 ήτοι 10,07 ευρώ ανά μετοχή ....... αν μάλιστα στην Πειραιώς αφαιρέσουμε και τα 4,055 δις που γράφαμε πριν που θα έπρεπε να είχε πάρει επιπλέον απομειώσεις , τότε τα ίδια κεφάλαια της Πειραιώς κατέρχονται σε μόλις 308 εκατ. ευρώ ήτοι 0,71 ευρώ ανά μετοχή.

      Διαγραφή
    5. Κύριοι ΝΙΚΟ Τ και ΜΑΝΟ δεν φοβάμαι την ΑΛΦΑ ... τους άλλους φοβάμαι και προτιμώ να περιμένω λίγο ακόμη. Να πάνε στις ΑΜΚ που είναι βέβαιο ότι θα κάνουν μέσα στους επόμενους 8 μήνες και μετά βλέπουμε.

      Παρόλα αυτά ο Τάκαρος θα συνεχίσει να αναλύει τράπεζες .... σιγά , σιγά

      Διαγραφή
    6. Ορθά πράτετε κυριε Τάκη σ αυτή την Ελλάδα που ζούμε τα χειρότερα σενάρια γίνονται πάντα τα βασικά σενάρια ειδικά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...Αυτά τα χρόνια της κρίσης που περάσαμε και περνάμε μας έχουν κάνει δυπλά προσεκτικούς και αυτο δεν ειναι και τόσο κακό..
      Παρ ολα αυτά αυτο που έβλεπα και βλέπω προ και μετά κρίσης ειναι οτι η Alpha και η Εθνική σαν εταιρίες ήταν οι ποιο σοβαρές η ΕΤΕ μάλιστα ήταν η κραταιά δύναμη της Ελλαδος αλλα μέσα στην κρίση η ETE κατακρεουργήθηκε έγιναν τα απίστευτα ενώ η Alpha είχε τις λιγότερες απώλειες και πηγαίνει για ενα δυνατό come back..
      Για την Πειραιώς ούτε λόγος δεν ακουμπάω αν και στο παίγνιο ειναι κορυφή...
      Για την eurobank εχω ενα ερωτηματικό αλλα αν μπορέσει να κάνει μια ανάλυση ο κύριος Τάκης ίσως και να χαθεί το ερωτηματικό,ειναι και αυτή η fairfax που με ιντριγκάρει,τι να κάνω η μετοχή δεν ειναι ακέφαλη όπως οι άλλες....
      Κύριος Μάνος

      Διαγραφή
    7. ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ (αναγράφονται στο παθητικό)
      ΑΛΦΑ 32,9 δις
      ΕΥΡΩΒ 34 δις
      ΕΤΕ 40,5 δις
      ΠΕΙΡ 42,4 δις

      ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
      ΑΛΦΑ 55,8 δις
      ΕΥΡΩΒ 59 δις
      ΕΤΕ 70,9 δις
      ΠΕΙΡ 71,7 δις

      Όταν κοιτάμε τους ισολογισμούς εταιριών πλην τραπεζών ... κοιτάμε τις υποχρεώσεις και ειδικά το δανεισμό. Για να δούμε και τι δανεισμό έχουν οι τράπεζες. Μα οι τράπεζες θα μου πείτε δεν δανείζονται απο άλλες τράπεζες. Φευ....

      Ορίζουμε τις καταθέσεις ως υποχρεώσεις προς προμηθευτές που έχουν οι άλλες εταιρίες και ως δανεισμό στις τράπεζες ορίζουμε .... Συνολικές υποχρεώσεις - καταθέσεις αποταμιευτών και καταλήγουμε

      ΑΛΦΑ Δανεισμός = 22,8 δις .... με υποχρεώσεις προς άλλες τράπεζες (τα περισσότερα είναι η στήριξη που προσφέρει η ΕΚΤ) 19,1 δις

      ΕΥΡΩΒ Δανεισμός = 25 δις .... με υποχρεώσεις προς άλλες τράπεζες (τα περισσότερα είναι η στήριξη που προσφέρει η ΕΚΤ) 21,7 δις

      ΕΤΕ Δανεισμός = 30,5 δις .... με υποχρεώσεις προς άλλες τράπεζες (τα περισσότερα είναι η στήριξη που προσφέρει η ΕΚΤ) 18,2 δις.
      Σημείωση ... εδώ φαίνεται η μόχλευση της ΕΤΕ αφού υπάρχουν 30,5 - 18,2 = 12,3 δις και άλλου είδους υποχρεώσεων που δεν έχουν σχέση με καταθέσεις και ούτε με στήριξη της ΕΚΤ.

      ΠΕΙΡ Δανεισμός = 29,3 δις .... με υποχρεώσεις προς άλλες τράπεζες (τα περισσότερα είναι η στήριξη που προσφέρει η ΕΚΤ) 27 δις

      Ας δούμε και τον καθαρό δανεισμό των τραπεζών .... ως καθαρό τραπεζικό δανεισμό στις άλλες εταιρίες ορίζουμε Δάνεια τραπεζών - ταμείο.
      Ως καθαρό δανεισμό στις τράπεζες ορίζω .... Δανεισμό τραπεζών (όπως τον όρισα στην προηγούμενη παράγραφο) - Ταμείο - Απαιτήσεις απο άλλες τράπεζες.
      Και καταλήγουμε ...

      Καθαρός δανεισμός ΑΛΦΑ = 19,3 δις
      Καθαρός δανεισμός ΕΥΡΩΒ = 20,8 δις
      Καθαρός δανεισμός ΕΤΕ = 26,8 δις
      Καθαρός δανεισμός ΠΕΙΡ = 26,1 δις

      Η Εθνική και η Πειραιώς με βάση αυτό το σκεπτικό έχουν 6 με 7 δις ξένα κεφάλαια περισσότερα απο την ΑΛΦΑ και Eurobank. Αυτό δείχνει ότι έχουν μεγαλύτερα ζόρια.
      ---------------------------------------------------
      Συνεχίζω αργότερα

      Διαγραφή
    8. O συντελεστής μόχλευσης των εταιριών (πλην τραπεζών) δίνεται επι τοι ς εκατό και είναι : (Καθαρός Δανεισμός)/(Ίδια κεφάλαια + Καθαρός δανεισμός)
      όσο κοντύτερα στο 100% δείχνει ότι τα ίδια κεφάλαια είναι σχετικά λίγα σε σχέση με τα ξένα κεφάλαια (δάνεια).

      Αν πάρουμε τον ανάλογο τύπο για τις τράπεζες, έχοντας ορίσει ως καθαρό δανεισμό = Συνολικές υποχρεώσεις - καταθέσεις αποταμιευτών
      καταλήγουμε :

      ΑΛΦΑ = 71,45% (86,04% είχε το 2005)
      ΕΥΡΩΒ = 77,27% (86,52% είχε το 2005)
      ΕΤΕ = 80,07% (74,72% είχε το 2005)
      ΠΕΙΡ = 74,9% (84,47% είχε το 2005)

      Όμως αν αφαιρέσουμε τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις απο τα ίδια κεφάλαια τότε ο συντελεστής μόχλευσης γίνεται
      ΑΛΦΑ = 83,17% (86,73% είχε το 2005)
      ΕΥΡΩΒ = 91,84% (86,78% είχε το 2005)
      ΕΤΕ = 94,08% (75% είχε το 2005)
      ΠΕΙΡ = 86,56% (85,10% είχε το 2005) ... ειδικά για την Πειραιώς αν αφαιρέσουμε επιπλέον απο τα ίδια κεφάλαια της και τα 4,055 δις που γράφαμε πριν που θα έπρεπε να είχε πάρει επιπλέον απομειώσεις τότε ο συντελεστής μόχλευσης της ΠΕΙΡΑΙΩΣ φθάνει στο :
      ΠΕΙΡ = 98,15%

      Από όλα τα παραπάνω φαίνεται πόσο σημαντικός είναι ο αναβαλλόμενος φόρος στο Ενεργητικό των τραπεζών και ο οποίος ενισχύει τα ίδια κεφάλαια. Δίχως τον αναβαλλόμενο φόρο οι τράπεζες, ίσως πλην ΑΛΦΑ, θα έπρεπε εδώ και τώρα να έχουν πάει σε ΑΜΚ, προκειμένου να παιρνούν τα stress test.

      Η ουσία είναι ότι οι τράπεζες χρειάζονται και άλλα κεφάλαια απαραίτητα για τη ρευστότητα τους.
      -----------------------------------
      Θα έχομε και συνέχεια

      Διαγραφή
    9. Εχω την αίσθηση ότι η ετε με πώληση ubb και εθνική ασφαλιστικής έχει περίπου 7,8 δια κεφαλαια.

      Διαγραφή
    10. Στα ίδια κεφάλαια βάζω αυτά που αντιστοιχούν στους μετόχους ... στο τρίμηνο 2017 αυτά είναι 6,9 δις.

      Διαγραφή
  41. Με ενδιαφέρον παρακολουθώ τη συζήτηση περί μπανκιων. Αυτό που κάνω είναι να κρατώ αρχείο με τα npl/npe ανα τρίμηνο και την πορεία των κερδών. Ορισμένες έχουν τη δυνατότητα με τα κέρδη τους να απομειώνουν σιγά σιγά τους σκελετούς από τη ντουλάπα. Το πρόβλημα είναι ότι αλλάζουν λίγο τα λογιστικά πρότυπα και θα πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία.

    Σε αυτό λοιπόν το κομμάτι, να πω ότι θα αναγκαστούν να γράψουν υψηλότερες προβλέψεις νωρίτερα από τη συγκέντρωση κερδών οπότε είτε θα αποδεχτούν μείωση των εποπτικών κεφαλαίων τους ή θα πάνε σε αμκ. Εκτιμώ ότι οι φορείς επίβλεψης θα πιέσουν για το δεύτερο.

    Με τα πλάνα που έχουν καταθέσει και υλοποιούν θα πάνε σε πωλήσεις npl/npe Από τις τιμές που κυκλοφορούν στην γύρα, θα αποδειχτεί ότι θα αναγκαστούν και εκεί να γράψουν χασούρες. Πιθανών και λίγο πάνω από το "ελεγχόμενες" πιέζοντας ακόμα λίγο τον εύθραυστο ισολογισμό τους. Αυτό γίνεται πιο προφανές αν σκεφτείτε ότι ξεκίνησαν να πωλούν καταναλωτικά που ήδη έχουν γράψει υψηλότατες προβλέψεις σχεδόν στο 100%. Οπότε τώρα είναι το ορεκτικό, όταν περάσουν στο κυρίως γεύμα, υπολογίζω ένα 20-30% απώλειες στις 100 μονάδες δανείου που θα δίνουν. Οπότε αν το πούμε στα 10δις μαζεύεται ένα καλό ποσό.

    Από τον συγκερασμό των 2 εκτίμηση καθαρά και όχι υπολογισμός (που θα γίνει, αλλά αργότερα) είναι ένα 6αρι και για τις 4 ως ανάγκες. Μαζί με τα μεικτά κέρδη της χρονιάς έτσι σβήνουμε άλλα 10δις πρόβλημα και πλέον έχουμε:

    πχ 110δις προβληματικά δάνεια -20% στρατηγικούς που εντοπίζουμε και "ρυθμίζουμε" = 88δις μείον περίπου 50% προβλέψεις στα 110αρχικά= 33δις μείον 20-30% απώλειες από πώληση αυτών = μαξ 10δις ΣΥΝ 4 κερδοφορία συν 6αμκ = ΜΗΔΕΝ

    Οπότε μηδενίζει το κοντέρ και ξεκινάει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης.

    Άρα συμφωνώ και απόψεις ορισμένων που βλέπουν αμκ αλλά όχι πλέον στη σφαγή του παρελθόντος αλλά ως καύσιμου ανάφλεξης της σκουριασμένης μηχανής πιστωτικής πίστης.

    Όσον αφορά τη σειρά κατάταξης. Για χρόνια προτιμώ (και δικαιώνομαι απο την επιλογή αυτή) την ΑΛΦΑ. Φέτος όμως πάνω απο 80% προτίμησα την ευρωβ, που είναι ολίγον πιο παιχνιδιάρα. Δεν διακρατώ καμία τους, αναμένοντας όσο πλησιάζουν αξιολογήσεις και στρεσ τεστ να κάνουν την παλιδρόμηση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα σήμα εισόδου στις τράπεζες, (για όσους σκέφτονται αντιθετικά από τις παραινέσεις των οίκων α...νοχής), είναι το παρακάτω:

      BofA: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συρρικνωθούν, καταλύτης η γ' αξιολόγηση

      Αυξάνει την αρνητική της στάση Bank of America Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας στη νέα έκθεσή της με τίτλο "Αγάπη μου... συρρίκνωσα τις τράπεζες" ότι δίνει στάση underperform και στις τέσσερις (Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank).

      http://www.capital.gr/agores/3232034/bofa-oi-ellinikes-trapezes-prepei-na-surriknothoun-katalutis-i-g-axiologisi

      Διαγραφή
  42. Σχετικά με τις τράπεζες, μιλώντας με διάφορους επιχειρηματίες, έχω παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες ότι υπάρχει μεγάλη μείωση των επιτοκίων σε νέα δάνεια. Πλεόν μια υγιής εταιρία μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο μεταξύ 3,5-4,5% από όλες τις Ελληνικές τράπεζες. Πιστεύω ότι με τις δημοπρασίες κόκκινων ακινήτων και την σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος θα γλιτώσουμε νέα ΑΜΚ στις τράπεζες.

    DonSar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. DonSar,
    αν επιτρέπεται γιατί νούμερα μιλάμε στα νέα δάνεια (και για τι είδους δάνεια «κίνησης» κοκ)- γιατί οι δικές μου κουβέντες δείχνουν στα 7ψήφια νούμερα δεν υπάρχει κανένα φως. Μόνο πάσες (εισηγήσεις) για να μεσολαβήσουν «ξένες» τράπεζες - που δέχονται με το αζημίωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ένα μύριο και πάνω σε υγιείς εταιρίες όμως, πχ. Ελληνική μικρή φαρμακευτική στην οποία χρέωναν το 2012 8% και τώρα παζαρεύει για 4,5%.

      DonSar

      Διαγραφή
    2. Οι τράπεζες έχουν χάσει και τις πιό αξιόπιστες εταιρίες μια και πάνε σε ομολογιακά όπως ΜΥΤΙΛ ,ΤΕΝΕΡΓ,ΦΡΛΚ,ΣΑΝΛΑΙΤ και μάλλον θα δούμε κι άλλα

      Διαγραφή
    3. Για ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ που τις παρακολουθώ ο ΚΑΘΑΡΟΣ δανεισμός (δάνεια-ταμείο) ειναι είδη πάνω απο μισό δισεκατομμύριο και οι απαιτήσεις-υποχρεώσεις ειναι στα διπλάσια νούμερα (άρα στο σύνολο για 2 εταιρίες έχουμε χονδρικά 1,5 για την μια εταιρία και 1,5 για την άλλη σύνολο 3 δις με ταμείο 0) !!!Για την δε ΤΕΝΕΡΓ ενα κοματι του ταμείου της μπορει να ειναι και λογιστικό γιατί θα εχει να παίρνει απο το κράτος-εργοδότη...Επειδή ασχολούμαι με τις ΑΠΕ δεν υπάρχει περίπτωση σε εγκαταστάσεις που λειτουργεί η εταιρία να μην ειναι πίσω σε πληρωμές ρεύματος απο min 5 μέχρι και max 18 μήνες και αυτο το γνωρίζουν πολυ καλα όλες οι τράπεζες οτι η το Ελληνικό κράτος ειναι αφερέγγυο και κακοπληρωτής....!εχει γεμίσει η Ελλάδα ΑΠΕ ο κόσμος υπολόγιζε οτι θα τα παίρνει απο τις ΑΠΕ και θα τα δίνει στο δάνειο και τελικά ειναι απλήρωτος κατα μέσω όρο για 8 μήνες και εχει να πληρώσει δάνειο,φορο και ΦΠΑ για λεφτά που δεν εχει εισπράξει αλλα πρέπει να τα πληρώνει για να μπορει να κόψει τιμολόγια...
      Καταλήγω δλδ οτι σε αυτές τις οικονομικές συγκυρίες και με τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες για να καθαρίσουν δεν μπορούν να δίνουν τέτοια δάνεια όσο φερέγγυος και αν ειναι η φαίνεται να ειναι ο άλλος δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη είδαμε και τι έπαθε η Πειραιώς με την ΜΙΓ στο κοντινό παρελθόν..
      Δεν λέω οτι ειναι διακοποδάνεια η φοιτητοδανεια προς θεού αλλα οι οικονομικές συγκυρίες αυτη την στιγμή λένε άμυνα..
      Επίσης τα capital ειναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας να δανειστείς απο Ελληνική τράπεζα..
      Στο κοντινό μέλλον με Κυριάκο ευελπιστώ σε τερματισμό των capital και δυνατή αναστροφή του κληματος...
      Προς το παρών μικρά δανειάκια διαχείρισημα και με κοντινό ορίζοντα αποπληρωμής..
      Κατ εμε η Alpha ειναι τέλεια και εχει τα προσόντα για να δώσει την μεγαλύτερη απόδοση απ όλες τις μετοχές.
      Κάθε ένσταση δεκτή οσο περισσότερες ενστάσεις απο του φίλους τόσο μικραίνει το περιθώριο λάθους (περισσότερες οπτικές γωνιές)
      Κύριος Μάνος

      Διαγραφή
    4. Κατά τη γνώμη μου η ΤΕΝΕΡΓ είναι το ασφαλέστερο χαρτί του ΧΑΑ. Φυσικά άλλο ασφάλεια κι άλλο πρωταθλητής αποδόσεων...αλλά και στις αποδόσεις το μέλλον υποσχόμενο δείχνει για την εταιρεία που την πιστεύον οι βασικοί μέτοχοι..

      Διαγραφή
    5. Δεν ξέρω κυριε hippy η βασική προϋπόθεση για εμένα ειναι να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..Ο Κουλης τι να πρωτοκάνει και αυτός ο δύσμοιρος μπαζούμε απο παντού...Μια καλή αρχή θα ειναι η μείωση των φόρων και η οριστική εξυγίανση των τραπεζών ώστε να αρχίσουν τα δάνεια(πρέπει να αρχίσει να κινείτε χρήμα)...Αυτο που βλέπω στην ΤΕΝΕΡΓ ειναι οτι οι άδειες που εχει μονο για αιολικά που ειναι και η βασική της παραγωγή ειναι 4841 MW..Όταν εγώ προσωπικά πήγα για να κατασκευάσω ενα αιολικό το 1 MW κόστιζε 1,5 μυρια αν υποθέσουμε οτι ο κατασκευαστής μου δούλευε με 50-60% κέρδος τότε η ΤΕΝΡΓ θα κατασκευάσει αυτα τα MW στην καλύτερη με 3 δις (1,5 εκατομμύρια-60%) μόνο για τα αιολικά χωρίς τα κοστολόγια των οικοπέδων...Τώρα η εγκατεστημένη ισχύς ειναι 759MW + τα 194MW που ειναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σύμφωνα με το επίσημο τους site..Αυτα που μπαίνουν στον ταμείο αυτη την στιγμή για 759 άντε να βάλω και τα 194 = 953 MW ειναι χονδρικά:
      Η απόδοση ειναι 34%
      Η μεγαβατώρα MW/h για σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ για διασυνδεδεμένο σύστημα ειναι 87,85€/MW/h
      Άρα έχουμε χονδρικά στο σύνολο (953x34%)x87,85x24x360=245.938.956€ τον χρόνο απο αυτά το 30% ειναι φορολογία και πρέπει επίσης να πληρώνει λειτουργικά,να αποπληρώνει δάνεια,να βάζει χρήματα στις επενδύσεις της και επίσης να παράγει κέρδη..Αυτά ειναι χονδρικά τα νούμερα που βλέπω·τώρα αυξάνοντας τα MW θα αυξάνονται και τα κέρδη όποτε τα έργα θα πρέπει να προχωράνε αργά για να μπορει η εταιρία να ανταποκρίνεται σε ολα..
      Οι υπόλοιποι φόβοι μου ειναι:
      1 ο όμιλος ΤΕΡΝΑ οι κατασκευές ειναι σε μεγάλη ύφεση εδώ και αρκετά χρόνια με μεγάλους δανεισμούς και μεγαλο ανεκτέλεστο (τρέχουν τα δάνεια),ο ΗΡΩΝ ειναι ακόμα πολυ νέα εταιρία για να βοηθήσει αν σε μια αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα ζοριστεί πολυ..
      2 Και αυτο ειναι SOS οι ΑΠΕ πληρώνονται μέσω των λογαριασμων της ΔΕΗ(απο εμάς δλδ)όσο αυξάνονται οι τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ τόσο ο κόσμος δεν θα μπορει να τα πληρώνει άρα θα αυξάνονται και οι μήνες που θα έχουν να λαμβάνουν οι εταιρίες που πουλάνε ρεύμα(τώρα ειναι πίσω 8 μήνες κατα μέσο όρο) ..
      3 Φοβάμαι το κράτος το οποίο δεν υπολογίζει τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι συμβαλλόμενοι και πράττει κατα το δοκούν πχ αύξηση της φορολογίας,μείωση της μεγαβατώρας..
      Αν βλέπετε κάποιο λάθος θα ήθελα να το συζητήσουμε κάθε οπτική ειναι πάντα προς όφελος όλων
      Κύριος Μάνος

      Διαγραφή
    6. Φίλε Μιχάλη για να μην αδικώ την εταιρία η μετοχή ειναι μέσα στις επιλογές μου απλά θα ήθελα να μειώσει τα επεκτατικά της σχέδια,τα δάνεια της και να γεμίσει πάλι τα ταμεία της δεν ειναι κάτι δύσκολο το μόνο που εχει να κάνει ειναι να αναπτύσσεται με ποιο αργούς ρυθμούς αρκετά αργούς θα έλεγα αλλιώς θα καταλήξει ενας γίγαντας ο οποίος θα εχει φτιαχτεί με δάνεια(δεν θα δούμε κέρδη ποτέ)
      Τα υπόλοιπα ρίσκα που αναφέρω λίγο πολυ ισχύουν για όλες τις Ελληνικές μετοχές..
      Κύριος Μάνος

      Διαγραφή
  44. Γκουρούδες μην με τρελάνετε .... δεν είπα αγοράζω τράπεζες.
    ΠΡΟΣΟΧΗ

    Είπα οτι η ΑΛΦΑ είναι η καλύτερη και με διαφορά από όλες τις τράπεζες .... όμως δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως οι τράπεζες με τα δικά μου λεφτά.
    Ας βάλουνλεφτά οι Πόλσινδες, τα Fairfax και οι ΤΧΣούδες .... όχι εγώ.
    Εγώ περιμένω να δω όρους των ΑΜΚ και αναλόγως ... αν δω μια καλή ΑΜΚ απο ΑΛΦΑ ίσως μπω .... τι λέτε δεν θα βρω αδιάθετα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως κύριε Τάκη κουβέντα κάνουμε άλλωστε

      Διαγραφή
    2. Κυριε Τάκη προσωπικά οι αναλύσεις σας με βοηθούν απίστευτα ειναι διαμάντια..Και χαίρομαι πάντα που υπάρχει αντίλογος-διάλογος...Φυσικά και οι περισσότεροι καταλαβαίνουν τι εννοείτε για την Alpha(υπό κάποιων μικρών προϋποθέσεων θα γίνει το ποιο hot χαρτί στο ταμπλό).
      Όσο για κάποια επικείμενη αύξηση θεωρώ δύσκολα θα βρεθούν αδιάθετα..
      Κύριος Μάνος

      Διαγραφή
    3. Τουλάχιστον κύριε Μάνο να βρεθεί κάποιος βασικός μέτοχος .... διότι τώρα είναι σκορποχώρι το χαρτί.

      Διαγραφή
    4. Κάτι θα βρεθεί κυριε Τάκη ο Βαρδινογιάννης πάντως βλέπει Marfin Romania..Ποιος έχοντας χρημασι δεν θα ήθελε να θέλει να εχει μια τράπεζα?!Λιγο ο Κυριάκος λίγο το κλήμα λίγο οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον!!
      Είδωμεν..
      Κύριος Μάνος

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα. Πειτε μας δυο λογια για την μετοχη δρομεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Gi Xi στα προηγούμενα 2-3 θέματα θα βρείτε πλείστα σχόλια και αναφορές για το δρομέα.

      Διαγραφή
    2. Χιλια συγνωμη τα διαβασα ολα. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Μαλλον μας τρολαρει ο κυριος Gi Xi
      Κύριος Μανος

      Διαγραφή
    4. Πάντως απορώ, τόσες ποιοτικές μετοχές στο ταμπλό υπάρχουν και από μικρή κεφαλαιοποίηση οι περισσότεροι ρωτάνε μόνο για Δρομέα!

      Διαγραφή
    5. Και γω το ίδιο κυριε Gerry αλλα πιθανολογώ οτι ειναι
      1 η τιμή στο ταμπλό
      2 τα έργα της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Γερμανικου στρατού ακούγονται πολυ super και τραβάνε το ενδιαφέρων..
      Κύριος Μάνος

      Διαγραφή
    6. Με 0.28 P/BV τσαμπα ειναι κυριοι.

      Διαγραφή
    7. Το P/BV είναι μαζί με το ομολογιακό που έχει,και τέλος πάντων τι γίνεται με το ομολογιακό και τις παρατάσεις πληρωμής?

      Διαγραφή
    8. Τι σχεση εχει το ομολογιακό με το P/BV? Τιποτα δεν γίνεται με τις παρατάσεις. Το ομολογιακό πληρώνεται κανονικα.

      Διαγραφή
    9. Δεν έχω ΔΡΟΜΕΑ και μάλλον δεν θα πάρω αλλά εύχομαι στους κατόχους να μην μείνει μόνο στο όνομα

      Διαγραφή
    10. Κυριε Gerry ενω ο Τακαρος εχει αναλυσει τοσο καλα την εταιρια οι σικε ερωτησεις συνεχιζονται λες κ εμεις που διαβαζουμε Τακαρο τοσα χρονια θα τρεξουμε να παρουμε Δρομεα επειδη πουλαει πολυθρονες στην Αιθιοπια. Αυτου του ειδους το προμοταρισμα σπο εδω, μονο κακο κανει στην εταιρια αφου τωρα που μιλαμε κ 5 σεντσια να παει αυριο εγω προσωπικα δεν θα την αγορασω γιατι εχουμε κ ενα iq θελω να πιστευω ανω του μετριου που αντιδρα οταν κ οπου πρεπει. Μια συμβουλη για τους φιλους θα ηταν να την προμοταρουν μεσω του forum του capital που εκει υπαρχουν πολλα χαιβανια για να αγορασουν. Αν το κανουμε αυτο ολοι για τις μετοχες που εχουμε τοτε θα χαθει η μπαλα κ θα χασουμε την ουσια κ τις γνωσεις που μας προσφερει ο κ. Τακης. Συγνωμη αν παραφερθηκα και καποιων οι ερωτησεις ηταν τυχαιες.

      Διαγραφή
    11. Για την ανακοίνωση της 7-3-2017 και της 21-12-2015 γράφω.Ευχαριστώ για τη συγνώμη.

      Διαγραφή
  46. Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Η τύχη της εταιριάς είναι στα χέρια της διοίκισης που αν θέλει μπορεί να απογειώσει την εταιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂