Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μπενίτο Cup και Wunderteam (ομάδα θαύμα) - Παγκόσμιο Κύπελλο 1934 (Ιταλία)

To 1932 το χρίσμα της διοργάνωσης του 2ου παγκοσμίου κυπέλλου διεκδικούν η Ιταλία και η Σουηδία. Η Σουηδία αντιμετωπίζει ακόμη πολλά οικονομικά προβλήματα λόγω του Κραχ του 1929 τα οποία όπως φαίνεται αδυνατεί να ξεπεράσει. Αντίθετα, ο «Ντούτσε» έχει ήδη φροντίσει για τον εκσυγχρονισμό του κράτους του και έχει αναπτύξει αθλητική υποδομή ικανή να φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο. Με γήπεδα «στολίδια» σε Ρώμη, Νάπολη, Γένοβα, Μπολόνια, Τεργέστη, Τορίνο, Φλωρεντία και Μιλάνο, η FIFA δεν αργεί να αποφασίσει στις 8 Οκτωβρίου 1932 ότι η Ιταλία θα γινόταν η διοργανώτρια χώρα της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής!
Ο Μουσολίνι δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη και βάζει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να αναδείξει το μεγαλείο της χώρας του και να μετουσιώσει την προπαγάνδα του φασιστικού καθεστώτος που έχει επιβάλλει.
Σημαντικό ρόλο στις κινήσεις του παίζει και η παγκόσμια ραδιοφωνική κάλυψη των αγώνων για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Δεν του αρκεί μόνο η άριστη οργάνωση ενός τέτοιου θεσμού, για να επιδείξει την ανωτερότητα της Ιταλίας, αλλά επιζητά με κάθε μέσο την κατάκτησή του.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Γιατί δεν έπαιξε ο Λεονίντας? Παγκόσμιο Κύπελλο 1938 (Γαλλία)


Λεονίντας ντα Σίλβα, το «μαύρο διαμάντι» άφαντο στον ημιτελικό της Βραζιλίας με την Ιταλία.

Το 1938 ήταν η σειρά της Νότιας Αμερικής να διοργανώσει το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο και η Αργεντινή ήταν η βασική υποψήφια χώρα. Ο πρόεδρος της FIFA Jules Rimet είχε όμως διαφορετική άποψη και επιθυμούσε να είναι η δική του χώρα (Γαλλία) αυτή που θα αναλάμβανε την διεξαγωγή του μουντιάλ του 1938. Όπως ήταν φυσικό κανένας μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου δεν προέβαλε αντίσταση στον Πρόεδρο και η επιθυμία του Ριμέ γίνεται πραγματικότητα.